Investeren in een groene en gezonde leefomgeving? De moeite waard!

Janneke van Bakel, duurzaamheidsmanager, vertelt. Ze deelt haar visie op investeren in meer groen, kiezen voor biobased materialen, verlengen van de levensduur en behoud van waardevolle grondstoffen.

Wat we nodig hebben, is een aantrekkelijk perspectief. Een perspectief waarvoor je in actie wíl komen.

Angst verlamt

Bijna elke dag is er nieuws over klimaatverandering. We lezen over stormen, zien beelden van overstromingen en worden opgeschrikt door bosbranden. Dat de opwarming nog sneller gaat dan gedacht, is een feit.

Een vriendin van me zei laatst dat ze het nieuws over het klimaat niet meer leest, omdat het haar beangstigt. Angst dat het ons veel gaat kosten. Angst dat we niks meer mogen of juist van alles moeten. Maar angst is juist niet wat we nodig hebben. Want angst verlamt.

Minder energiearmoede, meer groen

Wat we nodig hebben, is een aantrekkelijk perspectief. Een perspectief waarvoor je in actie wíl komen. Woningen die comfortabel, gezond en betaalbaar zijn. Duurzame woningen verbruiken minder energie. Geïsoleerde woningen zijn prettiger om in te wonen en verbruiken minder energie. En zo helpen we energiearmoede tegengaan.

Daarnaast zorgt goede ventilatie voor een gezonder binnenklimaat. Wist je trouwens dat 1 boom hetzelfde doet als 10 airco’s? Dus wat denk je van een buurt met veel groen en natuurlijke oplossingen voor het vasthouden van water en het verminderen van hitte. Bovendien draagt groen bij aan een betere mentale gezondheid.

Biobased materialen

Als we kiezen voor isolatie en renovatie van woningen met biobased materialen zetten we nog een extra stap op weg naar een prettiger en gezonder woon én leefklimaat. Want het telen van de gewassen hiervoor, zoals hennep, miscanthus (olifantsgras) en lisdodde zorgt voor snelle CO2-opname, verbetering van de bodem en biodiversiteit en opname van stikstof. Win-win dus!

Levensduur verlengen

Wat als we veel meer uitgaan van wat we al hebben en wat nog goed is? Denk aan de levensduur van woningen en gebouwen verlengen door ze te renoveren. En vastgoed transformeren naar nieuwe functies, waaraan op dat moment behoefte is.

Waardevolle grondstoffen behouden

Woningen en gebouwen kun je beschouwen als grondstoffenbank. Als we bestaande materialen die eruit komen opnieuw toepassen, voorkomen we verspilling. Door materialen hoogwaardig her te gebruiken, voorkomen we nieuwe winning van grondstoffen, CO2-uitstoot en milieuvervuiling. En gaan we klimaatverandering tegen.

Zet de stap

Is dit alles mogelijk? Ja! Als we samenwerken in de keten en willen investeren in een groene, gezonde en (klimaat)veilige toekomst. Als we naast kosten op de korte termijn ook kijken naar de opbrengst van investeringen. Voor ons als mensen, bewoners, werknemers, maatschappij en voor de natuur en het klimaat. Want de aarde heeft ons niet nodig, wij de aarde wel. Werk je mee aan deze mooie toekomst?

Samenwerken

Rendon werkt – met veel plezier – aan het verduurzamen van vastgoed. Dat doen we samen met onze partners, opdrachtgevers en bewoners. Zo verduurzamen we samen 6.200 woningen voor Maasdelta, geven arbeiderswoningen van woCom een tweede leven, werken samen met Partners in Verduurzamen aan de energetische verduurzaming van 84 appartementen, hergebruiken materiaal bij verbouwingen van het Summa College en kiezen voor groen bij de bouw van een KPN-centrale.

Meer weten over duurzaam onderhoud en renovatie? Neem contact op voor een kop koffie en een goed gesprek.