Maximaal oogsten bij verbouwing ‘techniekHuys Summa College

duurzaam renoveren, interieurverbouwing, Onderwijs en maatschappelijk, schilderwerken

Het Summa College biedt mbo-onderwijs aan ruim 18.000 studenten. Met 26 scholen en meer dan 300 beroepsopleidingen, vind je vestigingen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Boxtel en Nuenen.

Schilderwerk, bouwkundig onderhoud en… een interne verbouwing

We zijn al jarenlang trotse partner van het Summa voor schilderwerk en bouwkundig onderhoud. Nu kwam daar ook de verbouwing van ‘techniekHuys in Veldhoven bij. Daar bundelen de opleidingen Summa Wonen & Design en Summa Bouw vanaf het nieuwe schooljaar hun krachten in één gebouw.

Veiligheid voorop

Dat betekent een fikse verbouwing van de begane grond en de eerste verdieping met werktuigkundige en elektrotechnische aanpassingen. Projectleider Tim Smits: “Daarom werken we ook in bouwteam met W installateur Kuijpers, E installateur Van Stratum en directievoerder draaier+partners.”

“Als bouwkundig partner zorgen wij voor een goede afstemming tussen alle betrokkenen. We zitten de bouwvergadering voor en onze uitvoerder Bert is elke dag op de werkvloer. Hij zorgt dat de punten uit de bouwvergadering direct worden opgepakt.”

“Het is belangrijk dat alles soepel en veilig verloopt. Want naast het halen van de strakke planning blijft de school tijdens alle werkzaamheden gewoon in gebruik.”

Minimale overlast en ’n meebouwende student

“Er zijn zelfs examens! Elke dag stemmen we onze werkzaamheden nauwkeurig af met de huismeester. Als we geen herrie mogen maken, dan gebeurt dat ook niet. Daar passen we onze planning op aan.”

Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat Koen, een student van de opleiding Bouwkunde, bij ons stage loopt. Hij kent ‘zijn’ school als geen ander. Voor ons is het heel waardevol om iemand in het team te hebben die weet hoe de studenten denken en doen. Daarnaast is het voor Koen een superleuke stage want hij kan straks zeggen dat hij meegebouwd heeft aan zijn eigen school.”

Oogsten en hergebruiken

“We proberen onze klanten te activeren en enthousiasmeren voor duurzaam vastgoedonderhoud. Omdat veel van de bestaande materialen nog in prima staat waren, maakten we een oogstlijst. Deze oogstlijst leggen we voor aan het Summa College.”

“Als je kiest voor hergebruik van materialen, geeft dat een extra dimensie aan het werk. Want je moet meer dan gemiddeld denken in oplossingen. In praktische oplossingen.”

“Samen met de adviseur duurzaamheid en de architect kijken we wat er mogelijk is, wat past bij de uitgangspunten en wensen van het Summa en de gebruikers. Uiteindelijk is het ons gelukt om alle bestaande puien mét veiligheidsglas te hergebruiken voor het nieuwe interieur.”

Mix van oud en nieuw

“We zoeken continu de balans tussen visueel aantrekkelijk, bouwtechnisch haalbaar en kostentechnisch interessant.”

Tim: “Werken met gebruikte materialen is echt anders dan werken met nieuwe materialen. Het vraagt om een andere benadering, denken in praktische oplossingen. Zo waren de revisiestukken uiteraard beschikbaar, maar door de jaren heen zijn er meerdere (tussentijdse) verbouwingen geweest. Dat betekent dat de werkelijkheid toch net iets anders is dan op tekening staat.”

“Daarom gaan we uit van het huidige en laten daar het nieuwe op aansluiten. Zo was de wens om de hoogte van de ruimtes zoveel mogelijk te behouden.

Bij inspectie bleek echter dat in sommige ruimtes de installatie lager hing dan in andere ruimtes. Omdat een installatie verplaatsen vaak erg kostbaar is, moet je op zo’n moment echt samen met de klant en het bouwteam denken in oplossingen. We kozen ervoor om – indien mogelijk – kleine verschillen in de plafondhoogte mogelijk te maken.”

Koen, student van het Summa College en stagiaire bij Rendon tijdens de interne verbouwing: “Het is veel puzzelen en dat vind ik wel leuk.”

Losmaakbaarheid en kosten besparen

Een bijzondere aandachtstrekker zijn de OSB-platen – ofwel chipwood platen – die de begane grond een duidelijk eigen gezicht geven. Tim legt uit dat de platen weliswaar in de aanschaf iets duurder waren dan gipsplaten, maar dat ze qua afwerking juist een flinke kostenbesparing ( € 12.000!) opleverden.

“We hebben zoveel mogelijk de originele plaatmaat aangehouden en de platen zijn in de fabriek één keer gelakt. Dat betekent op locatie weinig zaagwerk en geen schilderwerk. De schroeven blijven in het zicht om het stoere beeld te versterken.”

“Plus: de platen zijn losmaakbaar zonder ze te beschadigen. Dus bij een volgende verbouwing kunnen ze hergebruikt worden.”

Meer weten

Lees meer over onze duurzame gedachte, een interne verbouwing en schilderwerk. Of neem direct contact op met vestiging Eindhoven.