Duurzame renovatie van 14 woningen in Mariahout

duurzaam renoveren, schilderwerken, schilrenovatie, vastgoedonderhoud, Woningbouw en VvE's

In een rustige wijk in het Brabantse buitengebied koos woningcorporatie woCom voor een duurzame renovatie van 14 sociale huurwoningen. De knusse woningen liggen prachtig tussen het groen en de bewoners zijn veelal senioren.

Begeleiding bewoners

Zo’n grote renovatie heeft meestal best wat impact, daarom is het belangrijk dat bewoners weten wat ze kunnen verwachten. Vanwege de leeftijd van de bewoners en de ligging van de woningen, dachten we samen met woCom goed na over een slimme aanpak en het betrekken van bewoners en omwonenden.

Naast de persoonlijke begeleiding door onze sociaal uitvoerder en bewonersconsulent, zetten we bijvoorbeeld extra capaciteit in om de doorlooptijd te verkorten voor werkzaamheden die veel overlast gaven. We hielpen een handje bij het opzijzetten van spullen, zorgden voor een opslag voor waardevolle meubels, een rustruimte met koffie en overlegden met (mantel)zorg als dat nodig was.

Proefwoning

Ook maakten we een proefwoning. In en om deze woning werden alle werkzaamheden uitgevoerd die we ook in de andere woningen gingen doen. Zo konden bewoners vooraf zien wat er in hun woning ging gebeuren en waren zij beter voorbereid.

Deze renovatie omvatte zowel de binnen- als de buitenzijde van de woningen. Aan de buitenzijde werd de complete schil van de woning aangepakt om de woning beter te isoleren en energieverlies tegen te gaan. Met de zonnepanelen wekt de woning zelf energie op.

Aan de binnenzijde koos woCom voor de overstap van gas naar elektra. Deze woningen zijn nu volledig gasloos. Hierdoor zijn ze een stuk milieuvriendelijker en bovendien dalen de energiekosten (en daarmee de totale woonlasten) voor de bewoner.

Schilrenovatie

Onder toeziend oog van onze sociaal uitvoerder Tim, werkten we samen met vaste partners aan deze transformatie. Het dak is vervangen en geïsoleerd, waarbij ook zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Daarnaast werden slechte voegen vervangen, zijn borstweringen (prachtig) opnieuw gemetseld en hebben we spouwmuurisolatie toegepast.

Aan de voor- en achterzijde van de woningen zijn de kozijnen vervangen met HR++ isolatieglas. Bij het vervangen van het dak en de kozijnen zorgden we ervoor dat de woning aan het einde van elke dag weer dicht was. Indien nodig, werden hiervoor extra mensen ingezet.

Het schilderwerk draagt bij aan de esthetische uitstraling van de woningen, maar ook aan de duurzaamheid. Want goed schilderwerk beschermt een woning langer tegen vocht en weersinvloeden.

Van gas naar gasloos

Een belangrijk aspect van de duurzame renovatie was de aanpassing van de installaties in de woningen. Door de cv-installatie te vervangen door een warmtepomp, de gasmeter te verwijderen en het gebruik van elektra te verzwaren, zijn de woningen van het gas af.

Voor een gezond binnenklimaat met een minimale energieverspilling koos woCom voor ventilatie via een WTW-systeem.

Waarom woningen verduurzamen?

Het verduurzamen van woningen heeft vele voordelen, voor de huiseigenaar én voor de samenleving als geheel:

Traditionele woningen zijn vaak verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot, onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling. Door woningen te verduurzamen en energie-efficiënt te maken, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen en onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Met energie-efficiënte maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en efficiënte verwarmings- en koelsystemen, kunnen huiseigenaren hun energieverbruik drastisch verminderen. Dit leidt tot lagere energierekeningen en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het maakt huishoudens veerkrachtiger tegen stijgende energieprijzen.

Bovendien draagt het verduurzamen van woningen bij aan een beter woonklimaat en meer comfort. Goede isolatie zorgt voor een constante temperatuur en vermindert tocht. Daarnaast kan het gebruik van natuurlijke ventilatie en materialen de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren.

Tot slot heeft het verduurzamen van woningen ook een economische impact. Het stimuleert de groene bouw- en renovatiesector, creëert banen en bevordert de innovatie en ontwikkeling van duurzame technologieën. Bovendien kan het de waarde van onroerend goed verhogen, aangezien energiezuinige woningen steeds gewilder zijn bij potentiële kopers en huurders.