Energetisch verbeteren van 84 appartementen

Samen met Partner in Verduurzamen gaan we aan de slag met de energetische verduurzaming van een appartementencomplex in Veenendaal. In dit project versterken onze disciplines schilrenovatie, betonrenovatie, verduurzamen en schildertechniek elkaar. En daar zijn we trots op!

In Partner in Verduurzamen zijn vier landelijke partners verenigd. En daar is Rendon er één van. We spraken Eelco van de Hoef en Cornelis Jansen van VvE Zuidkerkruis over de samenwerking met Partner in Verduurzamen en de stappen die tot nu toe gezet zijn.

Neuzen dezelfde kant op

Cornelis Jansen, penningmeester VvE Zuiderkruis: “Met de hoge prijzen en veranderende regelgeving willen we het verduurzamen en verbeteren van ons gebouw niet langer uitstellen. Maar het verduurzamen van een gebouw met 84 appartementen is een kostbaar verhaal.”

“We wilden uiteraard zo min mogelijk financieel risico lopen en zochten duidelijkheid: Waar moet je als VvE beginnen? Welke keuzes zijn er? Hoe groot zijn de financiële risico’s? En hoe ga je slim om met natuurlijke vervangingsmomenten en het geplande groot onderhoud? Zo kwamen we bij Partner in Verduurzamen terecht.”

 Duidelijkheid over keuzes

“De adviseurs van Partner in Verduurzamen namen het voortouw en lieten ons zien welke maatregelen verstandig waren en pasten bij onze ambitie. Ze legden uit wat we nu beter wel en wat nog niet konden doen en welke subsidies en leningen er waren. Daar rolde een duidelijk financieel plaatje uit waarmee we naar de bewoners konden voor overleg.”

“Een voordeel was dat we subsidie konden aanvragen voor de CO2-gestuurde ventilatie. Ook kozen we voor een lening via het Warmtefonds. We zijn een gezonde VvE, met voldoende reserves, daarom hoefden we de maandlasten maar met een klein bedrag te verhogen.”

Communicatie met bewoners

Het verduurzamen van woningen heeft altijd impact op de bewoners. Cornelis: “Vanaf de start hebben we alle bewoners betrokken. Zowel via de ALV (algemene ledenvergadering) als via onze appgroep. We merken dat de appgroep goed werkt. Daar delen we alle informatie, stellen bewoners vragen en beantwoorden we deze. Hierdoor verloopt de besluitvorming soepeler. En gelukkig stonden onze particuliere eigenaren (65 appartementen) en woningcorporatie Veenvesters (19 appartementen) positief tegenover verduurzamen.”

Van advies naar uitvoering

VvE Zuiderkruis koos Rendon als partij die het project gaat uitvoeren. Eelco van de Hoef, voorzitter VvE Zuiderkruis: “Als uitvoerende partner van Partner in Verduurzamen heeft Rendon al veel ervaring met het verduurzamen van appartementen en dat geeft vertrouwen. Daarnaast heeft Rendon eerder onderhoudswerkzaamheden gedaan aan ons complex, dus ze kennen het gebouw. Op basis van onze research kwam Rendon dan ook naar voren als een betrouwbare partij.”

“Als gauw merkten we dat de communicatie met Rendon goed is. De lijnen zijn kort en dat vinden we erg belangrijk. Zeker bij zo’n grote klus. Ik verwacht dat de mensen van Rendon ongeveer één jaar bij ons aan het werk zijn.”

In het eerste kwartaal van 2024 gaan we aan de slag met het verduurzamen van het appartementencomplex. We repareren en isoleren de gevels en het dak, brengen CO2-gestuurde ventilatie aan, saneren asbest, vervangen balkondeuren, draairamen en beglazing. We behouden de bestaande houten kozijnen en nemen deze flink onder handen om vervolgens het complex jarenlang te laten schitteren met professioneel buitenschilderwerk.