Samen met Woningwaard op weg naar wijk van de toekomst

duurzaam renoveren, schilrenovatie, Woningbouw en VvE's

Rendon werkt intensief samen met Woningwaard voor het verduurzamen van woonwijk De Zilverkamp.

We willen met deze samenwerking concrete stappen zetten voor het verduurzamen van de particuliere woningmarkt.

Project De Zilverkamp

De Zilverkamp in Lingewaard wordt voorloper op het gebied van duurzaam en energiezuinig wonen. Zeshonderd geselecteerde woningeigenaren kunnen meedoen aan de actie en via een lokaal Energieloket gratis advies op maat en een vrijblijvende offerte aanvragen.

Deze maatwerkadviezen en offertes voor bewoners van De Zilverkamp zijn gratis dankzij een samenwerking van de werkgroep Lingewaard Energie, wijkcoöperatie Duurzaam Zilverkamp, Energieloket Lingewaard, gemeente Lingewaard, adviesbureau Woningwaard en Rendon.

Lees het nieuwsbericht over de verduurzaming van De Zilverkamp

Onder: foto uit Het Gemeente Nieuws tijdens de opening van het Energieloket

De rol van Woningwaard en Rendon

Samen met particuliere woningeigenaren, gemeenten en uitvoerende partijen, zoals Rendon, werkt Woningwaard aan wijken met toekomst. De opgave is zeer groot, want in totaal dienen er circa 4,5 miljoen woningen in particulier eigendom op een alternatief warmtenet over te gaan.

Dankzij de samenwerking en digitale middelen kunnen grote groepen bewoners geholpen worden met een maatwerkadvies om stap voor stap hun woning te verduurzamen.

Het maatwerkadvies van Woningwaard is een compleet advies. Uiteraard is de winst op de energierekening en de CO2-besparing zichtbaar. Maar ook de verbetering van het wooncomfort en de gezondheid in een woning wordt in beeld gebracht. Dat zorgt voor goed geïnformeerde bewoners, draagvlak en eigenaarschap voor de uitvoering van het totale verduurzamingsplan.

In het maatwerkadvies staat exact hoe een maatregel moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen nodig zijn of wat de benodigde Rc- of U-waarde is. Zo gaan bewoners goed voorbereid in gesprek met uitvoerende partijen voor het opvragen van offertes. Het advies is praktisch toepasbaar en bespaart veel voorbereidingstijd.

Van woonplan tot uitvoering

Het is belangrijk dat bewoners enerzijds ontzorgd worden en anderzijds de regie houden. Daarom doorlopen we een aantal vaste stappen van Woonplan tot Uitvoering.

Voor een Woonplan vullen bewoners een zeer uitgebreide vragenlijst in. Op basis van de antwoorden van deze vragenlijst geeft het woonplan een (geautomatiseerd) beeld van de mogelijke energiebesparende maatregelen, de investering en het rendement. Ook kan de bewoner via het programma een offerte aanvragen.

Woningopname en maatwerk offerte
De opname wordt gepland als de bewoner een offerte heeft aangevraagd. Een medewerker van Woningwaard en een medewerker van Rendon bezoeken samen de woning en doorlopen de diverse punten uit het woonplan.

Uit de woningopnames blijkt dat zo’n 90% van de bewoners geïnteresseerd is in een maatwerk offerte voor het verduurzamen van hun woning. De overige 10% heeft inmiddels al dusdanig veel verduurzamingsmaatregelen gerealiseerd in hun woning dat zij bijna zover zijn om van het gas af te gaan.

Uitvoering
Na akkoord worden de werkzaamheden door Rendon gebundeld en via de ‘wijkaanpak’-gedachte uitgevoerd. De wijkaanpak houdt in dat we uit te voeren werkzaamheden bundelen tot dag- en of week producties om de werkzaamheden zo efficiënt en kostenvoordelig mogelijk te realiseren.

Van gas los
De meeste bewoners kiezen er niet direct voor om volledig van het gas af te gaan. Het woonplan blijft voor deze bewoners actief en op gezette tijden ontvangen ze een herinnering om de maatregelen op te pakken conform hun woonplan. En uiteraard maakt elke bewoner zelf de keuze wanneer hij welke maatregelen laat uitvoeren.