31 woningen energieneutraal in ’s-Hertogenbosch

duurzaam renoveren, Woningbouw en VvE's

Voor Brabant Wonen werken wij aan energieneutraal renoveren van 31 oude officierswoningen in de wijk Op ’t Zuid naar nul-op-de-meter in Den Bosch. We maken de woningen energieneutraal en voeren meteen een aantal werkzaamheden aan de binnenzijde van de woning uit voor een totale upgrade van de woningen.

PROJECT IN BEELD

Duurzame dak- en gevelrenovatie

Als je nu de straat inrijdt, lijkt het alsof er compleet nieuwe huizen staan. Om de woningen klaar te maken voor de toekomst is eerst de bestaande buitengevel verwijderd. De fundering is uitgebreid naar buiten om hier de nieuwe buitenschil volledig opnieuw op te trekken. Daarachter bevindt zich een dikke laag isolatie op basis van natuurlijke vlasvezel. Vanwege de ondiepe voortuinen (slechts 1 meter diep) is een schilrenovatie de ideale oplossing voor deze naoorlogse woningen.

Bekijk het filmpje over het verwijderen van de buitengevel

Naar Nul op de Meter

De daken zijn gestript, waarop een kant-en-klaar dak met vlasisolatie en nieuwe dakpannen zijn gelegd. Het dak en de gevel hebben allebei een hoogwaardige Rc-waarde. De oude dakpannen zijn gerecycled, zodat die een tweede leven hebben gekregen. Daarnaast zijn de daken voorzien van zonnepanelen. Binnen worden badkamers, keukens en het toiletten vervangen. Bewoners kunnen ook kiezen voor het verplaatsen van niet-dragende muren en binnendeuren.

We stonden voor een logistieke uitdaging omdat de woningen in het centrum van de stad liggen. Er was weinig ruimte in de wijk voor de vrachtwagens om de geveldelen te lossen. Na de voorbereiding: inventarisatie werkzaamheden, koude opname woningen, bewonerscommunicatie en intensief overleg met gemeente, waterschap en Enexis, startte de uitvoering in augustus 2018. Vanaf de zomer 2020 genieten de 31 huurders van Brabant Wonen in de wijk Zuid in Den Bosch weer van een fijne, comfortabele en energiezuinige woning.

Lees meer over dit project, de duurzame renovatie en de oplevering samen met bewoners.

Nieuwsgierig naar de meerwaarde voor uw woningcorporatie of VvE ? Bekijk onze dienst duurzaam renoveren voor uw vastgoed.