Pizza voor huurders BrabantWonen na intensieve renovatie

BrabantWonen, Rendon en Hazenberg trakteerden de bewoners van 31 huurwoningen in Den Bosch op pizza na een zeer intensieve periode van duurzaam onderhoud aan hun woningen. Wethouder Roy Geers, Rob Bogaarts van BrabantWonen, Mark van Eert van Rendon en Ingeborg Verheijen van Hazenberg brachten pizza’s rond bij bewoners thuis en maakten een praatje.

Flinke opgave

BrabantWonen voor de grote opgave om de woningvoorraad in 2050 energieneutraal te krijgen. Bij nieuwbouw wordt al energieneutraal gebouwd. Maar hoe bouw je stokoude woningen die tijdens de werkzaamheden bewoond blijven om tot energieneutrale woningen? Dat is een flinke opgave die je echt samen met de bewoners moet aanpakken.

Met dit project is in ‘s-Hertogenbosch het eerste grote renovatieproject afgerond. De 31 huurwoningen zijn klaar voor een energieneutrale toekomst.

Duurzame dak- en gevelrenovatie

Als je de straat inrijdt, lijkt het alsof er compleet nieuwe huizen staan. Om de woningen klaar te maken voor de toekomst is eerst de bestaande buitengevel verwijderd. De fundering is uitgebreid naar buiten om hier de nieuwe buitenschil volledig opnieuw op te trekken. Daarachter bevindt zich een dikke laag isolatie op basis van natuurlijke vlasvezel. Als extra zijn in de gevels mooie details aangebracht met staand metselwerk.

Bekijk het filmpje over het verwijderen van de buitengevel

De daken zijn gestript, waarop een kant-en-klaar dak met vlasisolatie en nieuwe dakpannen zijn gelegd. Het dak en de gevel hebben allebei een hoogwaardige Rc-waarde. De oude dakpannen zijn gerecycled, zodat die een tweede leven hebben gekregen. Daarnaast zijn de daken voorzien van zonnepanelen. 

Klaar voor de toekomst

De woningen met verouderde cv-ketels kregen een warmtepomp met zonnepanelen. Bij de woningen waar de cv-ketel nog goed was, zijn voorbereidingen getroffen op een vervanging in de toekomst.

Een nieuwe keuken en badkamer plus comfortabel binnenklimaat

Keukens, badkamers en toiletten zijn vervangen en er is mechanische ventilatie aangebracht voor een prettig binnenklimaat. Tenslotte hebben we nieuwe kozijnen met hoogwaardig isolatieglas (HR++) geplaatst, zodat er ’s winters geen tocht is en zomers het huis zo lang mogelijk koel blijft.

Circulair renoveren – gasloos bouwen

Door actief mee te denken over gasloos bouwen en renoveren, helpen we opdrachtgevers bij het voldoen aan duurzaamheidsdoelen en het Klimaatakkoord. Door energiezuinig te bouwen en te renoveren, zorgen we voor minder CO2-uitstoot en dus een schoner milieu. Daarnaast kiezen we bewust voor circulair renoveren: Zoveel mogelijk materiaal dat bij de sloop is vrijgekomen, wordt opnieuw gebruikt of krijgt een nieuw leven bij andere projecten.

Lees meer over dit project

Bekijk het bericht op de website van BrabantWonen