Woonpartners kiest voor circulair en duurzaam hoofdkantoor

duurzaam renoveren, interieurverbouwing, Kantoor en commercieel

‘Circulair renoveren en bouwen vraagt om een andere aanpak. Maar wat is het leuk om op deze manier meerwaarde te leveren!’

Woonpartners is een woningcorporatie in Helmond met circa 7.400 woningen. Het huidige hoofdkantoor past niet meer. Woonpartners vindt de inrichting gedateerd en de indeling niet praktisch. Daarom kiezen ze voor een grondige renovatie van het hoofdkantoor.

En daar gaan wij als hoofdaannemer met veel plezier mee aan de slag! Samen met de overige vijf ketenpartners zijn we verantwoordelijk voor de toekomstgerichte renovatie van Ons kantoor. Een plek waar iedereen zich thuis voelt, met een gastvrije ontvangst, ruimte om elkaar te ontmoeten en waar medewerkers met trots werken.

Update: bekijk de timelapse van het openmaken van het middengedeelte, vervangen van de wenteltrap en het plaatsen van een rechte gevel. Veel kijkplezier! 

Hergebruik en oogstlijsten

De renovatie staat in het teken van verduurzamen. Woonpartners wil de werkzaamheden zo circulair mogelijk laten plaatsvinden. Voor het ontmantelen van het huidige pand is een oogstlijst gemaakt.

‘Het is ontzettend leuk om op deze manier mee te denken over een project’, zegt Frank Wolfs, projectleider bij Rendon. ‘De oogstlijsten gaven genoeg inspiratie. Uiteindelijk konden wij daar vanuit onze eigen expertise nog flink wat ideeën aan toevoegen. De best passende opties worden nu doorgevoerd.’

Traptreden worden bijvoorbeeld gebruikt voor een grote tafel, bureaubladen worden interieurelementen. En het systeemplafond kan prima dienst doen als isolatiemateriaal. Ook binnendeuren, installaties en systeemwanden krijgen een nieuwe bestemming. Plus we bespreken nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals project Gambia.

Dit is een eigen project van Rendon. Op duurzame wijze verschepen wij materialen die niet meer herbruikbaar zijn voor de Nederlandse markt naar Gambia.

‘Duurzaamheid was vanaf het begin een heel belangrijk gegeven voor ons.’ Bart Manders, projectleider bij Woonpartners.

Verantwoorde herkomst en losmaakbaarheid

Woonpartners stelt harde eisen aan duurzaamheid. Daarbij staan de principes van de circulaire economie centraal, zoals het gebruik van materialen met een verantwoorde herkomst. Ook moeten alle materialen herbruikbaar zijn of gerecycled kunnen worden aan het einde van de levensduur. Het is dus belangrijk dat producten, componenten en materialen schadevrij uit het gebouw gehaald kunnen worden. Losmaakbaarheid – oftewel demontabel bouwen –  is daarom een belangrijk uitgangspunt.

Frank: ‘Circulair bouwen vraagt om een totaal andere aanpak. In plaats van 1-op-1 uitvoeren, is het belangrijk dat iedereen in de voorhoede al actief meedenkt. Zo kom je tot nieuwe inzichten, een soort ontwerpfilosofie. Mooi om te zien dat alle partners deze gedachte ook voelen en uitdragen.’ 

Ons werk

Naast de algehele coördinatie van het bouwteam, gaan onze mensen aan de slag met een paar mooie uitdagingen. Vooral de nieuwe glazen gevel aan de achterzijde en het verplaatsen van het huidige trappenhuis vragen om vakmanschap. De gevel loopt nu bol en het trappenhuis heeft een zeer centrale plek. De gevel wordt recht getrokken en het trappenhuis verplaatst. Zo ontstaat er binnen veel extra ruimte.

  • Nieuwe isolatie over de bestaande dakbedekking met isolatie.
  • Verplaatsen van het huidige trappenhuis
  • Deels dicht leggen van de vides op elke verdieping
  • Plaatsen van een nieuwe glazen gevel
  • Plaatsen van een nieuwe spiltrap en brandwerende scheiding
  • Nieuwe toiletgroepen op elke verdieping

Doorwerken tijdens vakantieperiode

Omdat het écht een grote verbouwing is, wordt het kantoor een aantal maanden gesloten. Woonpartners is tijdelijk op een andere locatie gehuisvest. Natuurlijk willen we dat iedereen zo snel mogelijk kan genieten van het nieuwe hoofdkantoor. Daarom hebben we doorgewerkt in de vakantie. Voor Rendon is dat niet vreemd. Juist in de vakantieperiode bieden we extra meerwaarde voor klanten omdat veel organisaties dan op een lager pitje draaien of enkele weken dicht zijn Een perfecte kans om dan flink door te pakken als het gaat om onderhoud en renovatie. En dat doen we met veel plezier!

Goede bekende

De samenwerking met Woonpartners is voor ons niet nieuw. Vanaf 2018 werken we samen met drie ketenpartners aan de energetische renovatie van maar liefst 1.700 woningen.