Vloerproblemen opgelost met Rendon naspansysteem

betonrenovatie en -onderhoud, Onderwijs en maatschappelijk, Onderzoek en advies, vastgoedonderhoud

Al in 1988 behandelden onze vloerspecialisten de beschadigde Mantavloeren in sporthal en zalencentrum De Waard in Bergambacht met het Rendon naspansysteem.

In de jaren ’80 koos sporthal en zalencentrum De Waard in Bergambacht voor Mantavloeren. Helaas ontstonden er vloerproblemen. Rendon werd gevraagd om advies.

Onze vloerspecialisten behandelden de beschadigde Mantavloeren met het Rendon naspansysteem. De vloeren zijn nog steeds in prima staat.

Kwaaitaal en mantavloeren

Een Mantavloer is een prefab betonnen vloer die vanaf de jaren zestig van vorige eeuw werd toegepast als vloer in gebouwen in Nederland.

De Mantavloer en is te vergelijken met de (bekendere) Kwaaitaal vloer. Deze vloeren hebben een verhoogd risico op betonschade in de vorm van betonrot.

Doordat bij de productie calciumchloride is gebruikt, is de wapening van veel van deze elementen gaan roesten. Dit veroorzaakt constructieve problemen.

Herstel beschadigde betonnen vloeren

De Mantavloeren en Kwaaitaalvloeren zijn gebruikt in woningen en gebouwen. Een extra uitdaging is dat bij de productie niet altijd calciumchloride is gebruikt. Daardoor kan een vloer bestaan uit goede en slechte vloerelementen.

Wij starten daarom altijd met een grondige inspectie om vast te stellen welke elementen door corrosie zijn aangetast. Uiteraard geven we aansluitend op de inspectie advies voor de beste manier van herstel:

U-profielen: We verwijderen de aangetaste wapening en het omliggende beton uit de vloerelementen. Vervolgens plaatsen onze specialisten gegalvaniseerde U-profielen als een goot onder de verwijderende ribben en maken daarmee nieuwe, gewapende betonnen balken. Dit is de meest ingrijpende aanpak voor constructief herstel van begane grondvloeren.

Opspanliggers: Onder ieder beschadigd vloerelement brengen we een stalen draagconstructie aan. De niet functionerende betonwapening kan blijven zitten. Daarmee is deze methode snel en eenvoudig uit te voeren. Voorwaarde is wel dat de kruipruimte hoog genoeg is en er niet teveel leidingen onder de vloer liggen.

Rendon naspansysteem

De herstelmethode die we adviseerden voor sporthal en zalencentrum De Waard in Bergambacht is het Rendon naspansysteem.

In grotere gebouwen liggen de beschadigde Manta-vloerelementen vaak als een keten in elkaars verlengde.

Al in 1980 ontwikkelde Rendon dit naspansysteem als slimme oplossing. Lager qua kosten en minder overlast ten opzichte van de traditionele aanpak.

De ondersteuning bestaat uit een voorgespannen staalkabel die wordt ingepakt in een dichte kunststof omhulling. De kabel vangt de belasting vanuit de vloer op via speciale drukblokken. Onze vloerspecialisten behandelden de vloeren van De Waard in 1988 met dit naspansysteem.

Onderzoek, advies, onderhoud

Omdat we graag data verzamelen over het resultaat van onze behandeling van Manta-vloeren, bleef Rendon Advies de kwaliteit van deze vloeren volgen. De laatste inspectie was in 2020.

Nu zijn er door het intensieve gebruik van de vloeren enkele reparaties nodig. Deze herstellen we net voor de zomer als de sporthal niet in gebruik is.