Het Summa College krijgt een nieuwe gevel

Onderwijs en maatschappelijk, schilrenovatie, vastgoedonderhoud

Op de locatie Willem de Rijkelaan van het Summa College in Eindhoven, plaatsten we een nieuwe gevel. In dit project combineren we onderzoek en advies met vakmanschap. En daar zijn we hartstikke trots op!

Het Summa College, locatie Willem de Rijkelaan, herken je aan de robuuste natuurstenen gevel. Maar doordat er stukjes natuursteen van de wand afbladderden, was het voor leerlingen en docenten niet veilig om hier veilig langs af te lopen.

Enige onderhoudsbedrijf dat adviseert over de staat van een gebouw

Rendon Advies deed onderzoek naar de gevel en adviseerde Summa om de natuurstenen muur te vervangen. Rendon Advies werkt – als enige onderhoudsbedrijf in Nederland – met een eigen laboratorium. Hier voeren we metingen en beproevingen uit op vragen over de kwaliteit, conditie en/of constructie van vastgoed.

Advies combineren met de uitvoering

Het Summa nam dit advies aan en vroeg ons de gevel te vernieuwen. “Al jaren zijn we trotse partner van het Summa voor schilderwerk en bouwkundig onderhoud. We waren dan ook erg blij met deze opdracht”, vertelt Frank Wolfs, vestigingsmanager Rendon Eindhoven.

Keuze voor kunststenen steenstrips

De wand, met een oppervlakte van ongeveer 10,5 bij 12,5 meter, werd gesloopt, gemetseld en opnieuw geïsoleerd. In plaats van de massieve natuurstenen blokken, kozen we voor Geopietra steenstrips. Dit zijn gereconstrueerde blokken natuursteen gemaakt van restmateriaal vulkaansteen, natuurlijke mineralen en cement.

Energie besparen door betere isolatie

Geopietra steenstrips zijn lichter in gewicht, hebben dezelfde uitstraling als de oude stenen en zorgen voor extra isolatie van het gebouw. Achter de steenstrips hebben we isolerende platen aangebracht, waardoor we de isolatiewaarde en het comfort voor de gebruiker verhogen. En dat is win-win! Frank: “Op die manier kunnen we het energieverbruik van het pand omlaag brengen.”

Werken in de vakantie voor minder overlast

Het onderzoek naar de kwaliteit van de gevel begon in 2021, de renovatie startte in de zomer van 2023. “Om zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken, begonnen we in de eerste week van de zomervakantie (juli) met het sloopwerk” zegt Frank. “In de tweede vakantieweek bouwden we de steigers op en metselden we de wand. Toen de vakanties voorbij waren, begonnen we het met het plaatsen van de steenstrips. Eind oktober was de wand klaar.”