Energetische renovatie van de Cumulusflat in De Bilt

betonrenovatie en -onderhoud, duurzaam renoveren, vastgoedonderhoud, Woningbouw en VvE's

Op de plaats van het in 1958 afgebrande Hotel Poll in De Bilt verrees in 1964 de Cumulusflat. Een opvallende verschijning in een gebied met vooral laagbouw. Dit gemeentemonument was toe aan planmatig onderhoud. Daarnaast verduurzaamden we de twaalf woningen in de flat.

Om dit complex energetisch te renoveren en te verduurzamen, moesten we verschillende werkvelden combineren. “Dat maakte deze opdracht zo uitdagend en dynamisch”, vertelt Hans van Daalen, uitvoerder van Rendon.

Alle disciplines op elkaar afstemmen

“Groot voordeel is dat Rendon alle disciplines in huis heeft, waardoor de afstemming soepel verloopt. We renoveren de gevels en balkons, herstellen betonschades, isoleren het dak en werken alles af met een mooie, frisse laag verf. Om het gebouw toegankelijker te maken voor mensen die slechter ter been zijn, vernieuwen we ook de entree van de flat.”

Door relinen minder overlast

Bijzonder was de renovatie van de riolering (standleiding) via relining. Hans: “Het is mooi als een opdrachtgever niet meteen kiest voor de standaard, maar echt stilstaat bij de impact voor bewoners.”

Met relinen krijgt de kapotte riolering een kunststof binnenvoering. De voering is doordrenkt met een twee componenten epoxyhars en verlijmt zich aan de oude buizen of leidingen. Relinen kan daardoor zonder hak- en breekwerk. Het zorgt dus voor minder overlast voor bewoners. Daarnaast gaat relinen sneller en kan het goedkoper zijn dan het compleet vervangen van een riool.

Bewoners betrekken

Een project waar veel bouwkundige elementen in zitten, heeft veel impact op de bewoners. Om hen zo goed mogelijk op de hoogte te stellen, zochten we al vroeg contact. Via bewonersbrieven en persoonlijke aandacht, legden we de werkzaamheden uit en namen de bewoners stap voor stap mee.

“Bewoners kunnen ook altijd naar me toekomen wanneer ik op het project ben. Of bellen als ze vragen hebben”, zegt Hans. “Vaak gaan deze vragen over hoelang we hier nog aan het werk zijn. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat we zoveel en zo openlijk communiceren.”

Energetisch Verduurzamen

De appartementen waren al van het gas af. Maar doordat spouwmuren, de gevels en het dak nu geïsoleerd worden, kunnen de bewoners het energieverbruik nog meer omlaag brengen. Want goede isolatie zorgt voor een constante temperatuur en minder tocht. Het kost minder energie om het huis te verwarmen of te koelen. En dat leidt weer tot minder CO2-uitstoot, is beter voor het milieu en is kostenbesparend voor de bewoners.

Meer weten?

Benieuwd hoe we samenwerken aan het duurzaam renoveren van woningen? Klik hier. Meer weten over onze aanpak? Neem contact op voor een goed gesprek. Of bekijk de andere projecten waar we trots op zijn.