Cleanroom Philips dankzij Rendon sneller gebruiksklaar

interieurverbouwing, Kantoor en commercieel

Voor de verbouwing van de cleanroom en het technisch LAB bij Philips General Support & Services was een korte doorlooptijd en stofvrij werken van het grootste belang. De primaire processen in de stof- en kiemvrije ruimte op de High Tech Campus in Eindhoven moesten zo snel mogelijk weer doorgang hebben.

PROJECT IN BEELD

Onze vakmannen hebben ruim 25 jaar ervaring met de (ver)bouw van cleanrooms. In de engineeringsfase adviseerden wij om harde materiaalsoorten voor de wanden en plafonds te gebruiken. Philips General Support & Services vroeg het werk binnen 8 weken te realiseren. Door een slimme planning en een perfecte aansluiting op het werk van hoofdaannemer BAM, wist Rendon deze periode de verkorten naar slechts 6 weken.

Vakmanschap en discipline zorgden voor een hogere ISO klasse, kortere realisatieperiode en een zeer tevreden klant

Het verbouwen van een cleanroom vereist vakbekwaamheid en discipline van onze vakmannen. Wij kennen de precieze gedragsregels en de wet- en regelgeving voor cleanrooms zoals het maximum aantal deeltjes dat is toegestaan in de lucht (ISO klasse). Aan het einde van dit werk kwam er zelfs een hogere ISO klasse uit de test dan de opdrachtgever had gevraagd. Naast de kortere realisatieperiode was dat een extra plus voor het technisch LAB!

Cleanroom als zuivere werkomgeving

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving: ontworpen om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken, of indien mogelijk uit te sluiten. De hoeveelheid vervuiling in een cleanroom wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter van een specifieke omvang. In een typische stedelijke omgeving bevat de lucht 35 miljoen deeltjes van 0,5 µm of groter per kubieke meter terwijl er bijvoorbeeld in een ISO 5 cleanroom maar 3.520 deeltjes van die diameter per m3 zijn, dit is dus zo’n 10 000 keer zo “clean”.

Fabricage van halfgeleiders of geneesmiddelen

Cleanrooms bestaan in allerlei vormen en afmetingen en worden vooral gebruikt bij de fabricage van halfgeleiders of geneesmiddelen. Maar ook in andere industrieën zoals de biotechnologie, de biologie, de optica, de productie van zonnecellen, de ruimtevaart en de voedingsindustrie. In het algemeen leiden steeds strenger wordende kwaliteitseisen tot een toenemende behoefte om deze productie binnen een gecontroleerde omgeving te laten gebeuren. Dat verklaart waarom het gebruik van cleanrooms in de laatste 30 jaar enorm is toegenomen.

Opdrachtgever: BAM | Philips General Support & Services
Vraag: verbouwing cleanroom
Oppervlakte: 500m2
Duur: 6 weken

Naast specialistische interne verbouwingen vertalen wij ook de wensen van de gebruiker om naar duurzame interieuroplossingen. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk onze referenties.