Stagiair Koen bouwde mee aan zijn eigen school!

Koen is student aan de opleiding Bouwkunde van het Summa College in Eindhoven. ‘Wat mijn stage extra bijzonder maakte, is dat ik mocht meewerken aan de verbouwing van mijn eigen school.’

2 x leren

‘Er was heel veel mogelijk. Ik werd gekoppeld aan uitvoerder Bert en aan projectleider Tim. Met Bert werkte ik 4 dagen op de bouw. Dat was vaak bij het Summa College, maar ook bij andere klanten van Rendon.’

Meewerken met de uitvoerder

‘Bert is een erkend leermeester. Hij liet me echt aan de slag gaan met timmerwerk en betrok me bij de afspraken met onderaannemers. Ik was een soort vliegende keep en daardoor kon ik overal meekijken.’

‘Ook al was ik een stagiair, mijn stem telde gewoon mee. Bert luisterde naar mijn mening. Bijvoorbeeld toen ik nadacht over het anders plaatsen van een muur waardoor er meer opslagruimte overbleef. En ook toen we de lift wilden plaatsen en er twijfels waren over de belasting van de vloer die tegelijkertijd het dak is van de parkeergarage.’

Meewerken met de projectleider

‘Tijdens de dagen met Tim leerde ik vooral over de theorie. Dan telt probleemoplossend denken. Tim legde veel uit en liet me zelf nadenken over vraagstukken. Zoals een oplossing voor de gevel waar de bakstenen loslieten en hoe je een project aanpakt waar asbest gevonden is.’

‘Ook het contact met andere bouwpartners vond ik heel leuk. Vooral omdat je dan leert hoe je mensen kunt aanspreken en aanjagen om dingen gedaan te krijgen.’

Meer handigheid en veel meer kennis

‘Doordat ik met Bert én met Tim mee kon lopen, heb ik enorm veel geleerd en zoveel meer gezien van mijn vak. Dat helpt om straks een betere keuze te maken.’

Even bijzagen

Koen lacht: ‘En ik heb de bouwtaal geleerd van Bert. Want ook al zou ik meer de theoretische kant opgaan, ik moet wel weten hoe het werkt in de praktijk. ‘Even bijzagen’ dat zeg ik niet meer. Ik weet wat een keeper is en hoe je een recypro zaag gebruikt.’

Demonteren en creëren

Ook het oogsten en hergebruiken van materialen was voor Koen heel interessant. ‘Demonteren is zo anders dan slopen. Het is niet ‘effe’ als je materialen gaat demonteren om ze te hergebruiken. Daar moet je goed over nadenken. En daarmee is het ook zoveel leuker omdat je weet waarvoor je het doet.’

Leermeester Bert en begeleider Tim
‘We zijn super trots op Koen. Hij heeft het geweldig gedaan en we zijn verrast door zijn motivatie en inzet. Koen is betrokken en leergierig. Hij pakt alles aan en denkt verder dan wat er voor  zijn neus ligt. Het is niet voor niets dat we hem een vakantiebaan aangeboden hebben!’

‘Dat Koen zijn eigen school mocht verbouwen, was een mooie extra voor ons allebei. Koen kent ‘zijn’ school als geen ander. Voor ons is het heel waardevol om iemand in het team te hebben die weet hoe de studenten denken en doen. Daarnaast is het voor Koen een superleuke stage want hij kan straks zeggen dat hij meegebouwd heeft aan zijn eigen school.’