Rendon is partner in

Gevelrenovatie en restauratie NH Hotel Amsterdam

betonrenovatie en -onderhoud, Kantoor en commercieel, schilrenovatie

NH Hotel Doelen, vroeger bekend als het Doelen Hotel, is een prachtig Rijksmonument in hartje Amsterdam. Rendon renoveert de volledige buitenschil van dit hotel. Bij dit project zijn een aantal specialistische technieken gebruikt. Er is bijzonder veel rekening gehouden met de veiligheid voor hotelgasten, bereikbaarheid en transport van materialen.

Het vijfsterrenhotel ligt aan de Binnen-Amstel, bij het zuidelijke einde van de Kloveniersburgwal. Daterend uit de vijftiende eeuw is het pand van NH Collection Doelen het oudste hotel van Amsterdam. Gelegen in het oude centrum van de stad, kent het hotel een rijke en boeiende geschiedenis. Zo schilderde Rembrandt van Rijn in 1642 zijn wereldberoemde ‘De Nachtwacht’ met als doel deze tentoon te stellen in wat toen de Kloveniersdoelen heette.

Advies over monumentenvergunning

Rendon inspecteerde de balkons, erkers, balustraden, gevelranden, gevellijsten en daken. Met deze informatie stelden we een plan van aanpak op waarin ook de benodigde vergunningen stonden. Vanwege de omvang van de werkzaamheden en de aard van het gebouw, stelde Rendon voor om het project in twee fases uit te voeren. Bij de gevel aan de noordkant was namelijk een minimale monumentenvergunningen vereist wat een snelle(re) start betekende.

Vervangen door materiaal met zelfde uitstraling

Voor ‘gewoon’ onderhoud zonder wijziging van het rijksmonument, is geen vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan het opschuren en schilderen in dezelfde kleur. Ook vervanging van dakpannen door hetzelfde type en het herstellen van metselwerk in dezelfde kleur konden we zonder vergunning uitvoeren.

Rekening houden met Flora en Fauna

De ecoloog gaf aan dat de gevel van het hotel een verblijf- en broedplaats voor de gierzwaluw en vleermuis is.  Samen met beleidsmedewerker Duurzaamheid, Stadsecologie en Groene Ruimte overlegden we over de beste aanpak van de renovatie. De steiger is aangepast op de invliegruimte van de gierzwaluw. Ook kregen onze vakmensen duidelijke instructies om tijdens de werkzaamheden het nest niet te verstoren.

GEBOUW VOOR DE RENOVATIE

Renovatie op het water

Rendon verzorgde een steiger langs het hotel in de gekanaliseerde rivier de Amstel. Deze steiger is aan de gevel gemonteerd. Ook is de bouwkeet op pontons geplaatst. Zo maken we geen gebruik van de beperkte ruimte in de binnenstad en voorkomen we mogelijke overlast.

Isolatieglas

In 1978 kreeg het NH Hotel Doelen al isolatieglas. Dit glas is vervangen door HR++ glas. Het enkelglas in de gevelkozijnen is vervangen door dubbele beglazing. Op langere termijn verdient deze investering zich volledig terug door een besparing op energieverbruik.

Kleurenonderzoek

De natuurstenen beelden van de 17e eeuwse kloveniers aan de gevel zijn volledig gerestaureerd. Ook zijn de lantaarns, de klok en het glas-in-lood gerestaureerd. Hiervoor zijn de oorspronkelijke kleuren achterhaald middels kleurenonderzoek.

RENOVATIE IN BEELD

Grootschalige schilrenovatie

De beschadigde betonnen balustrades zijn onder handen genomen door onze betonspecialisten. Ook de pilasters en randen waren flink kapot. Loszittend stucwerk vingen we direct op steigerniveau op. Onze vakmannen herstelden gescheurd, verweerd, beschadigd en afgebladderd  stucwerk en het natuursteen in de gevels.

Onze schilders pakten houtrot in de deklijsten, kozijnen en deuren aan en conserveerden dit met verf van hoge kwaliteit. Kozijnen met teveel houtrot zijn volledig vervangen en voorzien van isolatieglas. Scharnieren van deuren en ramen zijn vervangen. Bij schuiframen is het hefsysteem nagelopen en gangbaar gemaakt en de klemmende deuren zijn afgeschaafd. Ook zijn overal de natuurstenen dorpels hersteld of vervangen.

De beschadigde dakbedekking op de platte dagen is gereinigd en gerepareerd. Verschoven, gebroken en beschadigde leien zijn vervangen door identieke natuurleien. Het zinkwerk is waar mogelijk hersteld of vervangen. De verweerde loodslabben en kiemstukken op het dak en balkons zijn vervangen.

Als kers op de taart is de luifel van de entree gerenoveerd. Een vernieuwd warm welkom voor de hotelgasten van NH Collection Doelen.

NH HOTEL NA DE RENOVATIE

Bijzondere restauratie van kloveniers

Bekijk het filmpje over de prachtige restauratie van de twee kloveniers aan weerszijden van de klokgevel:

We houden van ons vak en laten vastgoed weer stralen! Benieuwd naar andere schilrenovaties? Bekijk onze referenties.