Transformatie en gevelrenovatie Beijerlandselaan Rotterdam

betonrenovatie en -onderhoud, duurzaam renoveren, interieurverbouwing, Kantoor en commercieel, schilderwerken, schilrenovatie, vastgoedonderhoud, Woningbouw en VvE

De Beijerlandselaan was ooit dé plek om lekker te flaneren op Rotterdam-Zuid. Onze eigen projectleider Marcel Gorree kwam er altijd om een biertje te drinken voor de voetbalwedstrijd. Het stadion ligt immers op een steenworp afstand. Een miljoeneninjectie van de gemeente moet oude tijden doen herleven.

Op de kop van de Beijerlandselaan staat een karakteristiek pand. Voor de Rotterdammers onder ons: hier vond je jarenlang de Kijkshop-winkel. Naast de wens om het gebouw te transformeren naar woningen, koos gebouweigenaar Egeria ervoor om de buitengevel te renoveren. Met als doel dat het pand mooi zou aansluiten op het toekomstige nieuwe straatbeeld. MVGM begeleidde de aanbesteding en de uitvoering.

Complexe gevelconstructie

Marcel: “Rendon kreeg de opdracht. Als hoofdaannemer kozen we voor een zwaar team vanwege de complexiteit van de gevelconstructie. We werkten samen met gevelspecialist APR, de steigerbouwer en de gemeente. We hadden te maken met een bijzondere locatie: boven winkels, in een drukbezochte winkelstraat. Daarnaast was de gevel zo zwak, dat we de steiger niet aan de gevel konden bevestigen.”

Unieke oplossing voor gevelsteiger

Samen kwamen ze tot een unieke oplossing: er kwam een stempelconstructie in de woningen waaraan de gevelsteiger werd verankerd. Marcel: “Vervolgens is de complete gevel gerenoveerd en gerestaureerd. We hebben het staal in de gevels vervangen, metselwerk en voegwerk opnieuw gedaan en alle kozijnen vernieuwd.”

Restauratie en renovatie van gevel

Verwijderen oude, donkere luifel

Kenmerkend voor de Beijerlandselaan zijn de grove stalen luifels. De luifels zijn oud en heel onaantrekkelijk. Daarnaast nemen ze veel ruimte in beslag en ontnemen ze het zicht op winkels en straatbeeld. Een van de eerste acties van de gemeente was het verwijderen van deze luifels.

“De gemeente heeft besloten om de luifels te verwijderen en MVGM ging daarin mee. Onderdeel van onze opdracht was het verwijderen van de oude luifel en het plaatsen van een nieuwe luifel boven de winkels op de begane grond”, vertelt Marcel. “Het pand was daarmee één van de eerste in de straat met een nieuwe strakke luifel.

Compleet nieuwe indeling voor woningen

Als de steigers weg zijn, is het tijd om de focus naar binnen te verleggen. Wens van de gebouweigenaar is dat er 9 nieuwe woningen worden gemaakt. De woningen zijn ruimtelijk en licht. Soms worden woonlagen samengevoegd door een vide met wenteltrap. Marcel: “Het zijn stuk voor stuk woningen met een eigen karakter.”

Luxe interieur woningen Beijerlandselaan

Zeer hoogwaardige afwerking

Bijzonder is dat alle woningen worden opgeleverd met een hoogwaardige keuken, inclusief apparatuur. Ook voor de badkamer en het toilet is gekozen voor luxe. Muren en vloeren zijn perfect afgewerkt zodat de nieuwe huurders direct kunnen genieten van hun nieuwe appartement.

Marcel is zichtbaar trots als hij vertelt over deze opdracht. “Fantastisch om een gebouw op deze manier te renoveren en transformeren. Juist omdat de opdrachtgever zo betrokken is en duidelijk kiest voor meerwaarde. Dat zie je, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Mooi dat we hier letterlijk ons steentje aan konden bijdragen.”

Ons werk in cijfers

400 m2 wandtegelwerk
1.700 m2 metall stud plafonds
4.000 m2 metall stud wanden
3.500 meter kitwerk

Lees meer over het 10-jaren project voor een mooiere en veilige Beijerlandselaan in Rotterdam

Richard Moti - wethouder gemeente Rotterdam:

““We willen de Beijerlandselaan terug geven aan de Rotterdammers. Heel Zuid moet hier weer winkelen, die tijd willen we weer terug." In totaal zal de aanpak van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk tien jaar duren. ”