Vandaag: Earth Overshoot Day

De grondstoffen die onze aarde dit jaar kan leveren zijn op

Het is vandaag Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop we de grondstoffen hebben opgebruikt die de aarde in een jaar kan leveren.

Wereldbewoners hebben vandaag evenveel grondstoffen verbruikt als de aarde heel 2022 kan voortbrengen. Dat betekent dat we vanaf vandaag gebruik maken van de reserves.

In Nederland gebruiken we elk jaar 3,6 aardes

Wereldwijd gebruiken we de grondstoffen van 1,75 aardes. In Nederland was Overshoot Day zelfs al op 12 april. Als iedereen leeft zoals in Nederland hebben we maar liefst 3,6 aardes nodig.

De beschikbare reserves van de aarde verminderen flink, elk jaar. Om ervoor te zorgen dat we weer gaan werken en leven binnen de grenzen van de aarde streven we in Nederland naar een circulaire economie.

Doel is in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken en in 2050 helemaal geen afval meer te produceren. Lees meer over onze doelen.

Wat doen wij?

Door goed onderhoud verlengen we de levensduur van woningen en panden. Zo voorkomen we sloop. En is nieuwbouw met nieuwe grondstoffen niet nodig.

Daarnaast verminderen we ons afval (lees: grondstofgebruik):

  • We knappen materialen op in plaats van ze weg te gooien en te vervangen. Wij werken bijvoorbeeld met Infinity Repair voor houten kozijnen en maken glaslatten schoon om ze opnieuw te gebruiken.
  • We geven vrijkomend materiaal een tweede leven. Herbruikbare materialen zoals sanitair, glazen puien en dakpannen worden opnieuw gebruikt voor een ander project.
  • We zien afval als grondstof voor nieuw materiaal. Door een betere scheiding op het project kunnen we afvalmateriaal beter verwerken tot nieuw materiaal.
  • We zetten gerecyclede of Cradle 2 Cradle materialen in. Denk aan c2c gipsplaten en tegels.
  • We gebruiken producten gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. We werken met biobased verf en natuurlijk isolatiemateriaal.

Meer weten

Benieuwd naar onze duurzame ideeën en alternatieven? Neem contact op met onze duurzaamheidsmanager Janneke van Bakel. Of bekijk onze duurzame projecten, zoals de verbouwing van het Summa College.

Afbeelding aarde: econation.one