Bijzondere samenwerking voor een betere toekomst
We zijn al jarenlang trotse partner van het Summa College voor schilderwerk en bouwkundig onderhoud. Wat onze samenwerking zo bijzonder maakt, is de manier waarop: we kijken altijd door een circulaire bril. Afgelopen jaar bespaarden we maar liefst twee ton CO2 door materiaal te hergebruiken.
Het Summa College biedt mbo-onderwijs aan ruim 18.000 studenten. Met 26 scholen en meer dan 300 beroepsopleidingen, vind je vestigingen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Boxtel en Nuenen.
Bijzondere samenwerking
Gerd van den Hout is adviseur huisvesting bij het Summa College en verantwoordelijk voor het verduurzamen van de panden. Hij vertelt dat de onderwijsorganisatie regelmatig samenwerkt met verschillende partijen op het gebied van hergebruik. “Maar de samenwerking met Rendon is op dit vlak verder gevorderd dan die met andere partners.”
Actief meedenken
“Rendon gaf een aantal jaar geleden bij ons een presentatie over het hergebruik van materialen. Het inspireerde ons om hier nóg actiever mee aan de slag te gaan”, vertelt Gerd.
“Als we nu een verbouwing doen, kijken we of we puien, kozijnen of systeemwanden kunnen hergebruiken. Het liefst hergebruiken we natuurlijk alles, maar dat is financieel of qua tijd niet altijd haalbaar. Soms kunnen we ook materialen opslaan voor later hergebruik. Rendon denkt actief met ons mee over wat wel en wat niet kan. En komt zelf met ideeën over welke materialen we opnieuw kunnen gebruiken.”
Hergebruik rolluik en balie
Bart Brouwers, projectcoördinator bij Rendon, komt met een mooi voorbeeld: “Op dit moment zijn we de vestiging aan de Habsburglaan in Eindhoven aan het leegruimen. Alles moest eruit.”
“Het Summa vroeg of we een rolluik konden verplaatsen naar het gebouw aan de Limburglaan. Op de locatie van het plaatsen van het rolluik, moesten we twee balies weghalen. We kwamen op het idee om één van die balies weer te gebruiken als ‘nieuwe’ toonbank in de kantine.”
Deuren, kozijnen en wanden
Verder hergebruikten we het afgelopen jaar deurkozijnen, deuren en systeemwanden. Uitkomende glazen wanden konden we opslaan om later te hergebruiken.
Nieuw of hergebruik?
Het opnieuw gebruiken van de binnendeur scheelt natuurlijk aan inkoop. ”Maar”, zegt Gerd. “Je moet bij hergebruik wel rekening houden met het aanpassen van de bestaande materialen voor de nieuwe bestemming. Soms verschilt het daardoor in kosten niet veel met nieuw materiaal, wel in uitstoot en grondstoffen.”
Hieronder zie je op de linker foto het rolluik in de Habsburglaan en rechts het rolluik in het gebouw aan de Limburglaan. Nadat het verplaatst is.
Minder afval en beter voor het milieu
Kiezen voor hergebruik betekent minder afval én bijdragen aan een betere toekomst voor de generaties na ons. Afgelopen jaar bespaarden we ongeveer twee ton CO2 door materialen bij de projecten van het Summa College opnieuw te gebruiken. Dit is te vergelijken met de uitstoot die vrijkomt wanneer je 9800 kilometer met een middelgrote benzineauto rijdt. Hier zijn we hartstikke trots op!
Meer lezen over hergebruik bij verbouwingen van het Summa College? Bekijk dan het verhaal over de verbouwing van ‘t Techniekhuys. We maakten een oogstlijst, deze legden we voor aan het Summa College. Uiteindelijk lukte het ons om alle bestaande puien mét veiligheidsglas te hergebruiken voor het nieuwe interieur.