Anders kijken, anders doen: dat is het waard!

“Hoeveel kost het om een product te maken? Hoeveel grondstoffen, transport, bewerkingen, energie, marketing, tijd en creativiteit van mensen is erin gestopt voordat jij een product in je handen hebt?

Janneke van Bakel, duurzaamheidsmanager, deelt haar visie op circulair denken: “Als je eenmaal beseft wat de waarde van producten is – en welke waarde je dus verspilt als je dit product na gebruik weggooit als afval – verandert je blik.”

Een andere kijk

“Althans, dat gebeurde bij mij nadat ik in een Circo track over de waarde piramide leerde. Bij elk product, potje, touwtje of verpakking die ik wil weggooien, denk ik nu: wat kan ik of iemand anders hier nog nuttig mee doen? Kan ik die lege glazen potten of blikjes bijvoorbeeld gebruiken als opbergpot of als vaas?

Dat bespaart me tijd en kosten, want ik hoef geen nieuwe opbergpot of vaas te kopen. Ook is er geen CO2-uitstoot voor productie van een nieuwe pot en de verwerking van de oude conservenpot tot een nieuwe. Ik verspil de waarde van de pot die ik al had dus niet.”

Een andere aanpak

“Dit anders kijken en anders doen, ontstond ook bij mijn collega’s en onze opdrachtgever Summa College. Bij de interne verbouwing van locatie ‘t Techniekhuys is allereerst geïnventariseerd welke materialen opnieuw ingezet konden worden. Dit zorgde bij alle betrokkenen voor een andere kijk op de waarde van bestaande materialen.

Inmiddels wordt bij renovaties voor het Summa College gekeken waardevolle materialen we kunnen behouden om opnieuw in te zetten. Vaak bij hetzelfde project. Lees hier wat dit voor het Summa College oplevert.

“Ik hoop dat steeds meer mensen besmet raken met anders kijken en anders omgaan met materialen. Want als we uitgaan van wat we al hebben aan waardevolle materialen en grondstoffen en deze niet verspillen, zijn we veel rijker dan we denken. Je bespaart grondstoffen, transport, productie, energie, tijd en CO2-uitstoot met wat niet nieuw gemaakt hoeft te worden!”

Week van de circulaire economie

De week van de circulaire economie van 11 t/m 16 maart biedt volop inspiratie. Bijvoorbeeld over hoe je een gezonde business case bouwt voor circulair bouwen:

Wil je nog meer lezen over hergebruik als uitgangspunt? Lees dan: Opinie: Bouwen met hergebruik als uitgangspunt | Avans Hogeschool