Onderzoek betonschade monument in Rotterdam

betonrenovatie en -onderhoud, Onderzoek en advies

Rendon Advies onderzoekt de betonschade aan het prachtige monument ‘De Vijf Werelddelen’ in Rotterdam. De betonschollen aan de voorzijde van het vroegere entrepotgebouw laten los en dit veroorzaakt gevaarlijke situaties. Het losgedrukte beton kan omlaag vallen, met gevaar voor bijvoorbeeld voorbijgangers.

Monument aan het Handelsplein

Aan het Handelsplein in Rotterdam staat het voormalig entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’. In 1897 opende dit modernste pakhuis ter wereld haar deuren voor de opslag van belastingvrije transportgoederen. Tegenwoordig zijn er op de begane grond restaurantjes, supermarkten en winkels gevestigd met uitzicht op de handelskade. Op de eerste verdieping is het vroegere laadbalkon goed zichtbaar. De 10 meter brede galerij steunt op 38 gietijzeren kolommen. Op de gietijzeren kolommen is een ijzeren rails bevestigd waar de portaalkranen overheen reden.

Klantwens: een blijvend duurzame oplossing

Meerdere malen herstelde een bedrijf de betonschades aan de voorzijde van het (laad)balkon, helaas zonder het gewenste resultaat. De specialisten van Rendon Advies achterhalen allereerst de kern van het probleem. Daarvoor gebruiken zij professionele meetmethodes. Met de juiste informatie gaan we op zoek naar een blijvend duurzame oplossing voor dit monument in Rotterdam.

Meettechnieken bepalen betonschade

Is er inzicht in de oorzaak en de omvang van de betonschade, dan kan er renderend onderhoud van de schade plaatsvinden. Daarom starten we met meten. Rendon Advies gebruikt diverse meettechnieken. Op basis van steekproeven met professionele apparatuur controleert de bouwkundig specialist de wapening in het beton.

Een hoge pH-waarde (9) van het beton beschermt de wapening. Om de pH-waarde te meten, hakken we voorzichtig een klein bovenlaagje beton weg en meten we de carbonatatiediepte van het beton.

Zag je het goed? Het beton veranderde van kleur, dat is een goed teken. De metingen gebeuren door verstuiving van een fenolftaleïneoplossing. Het niet-gecarbonateerde beton zal hierbij roze/paars kleuren, terwijl het gecarbonateerde beton niet verkleurt. Dat betekent een verlaging van de pH-waarde en kans op roesten van de wapening. Als de wapening roest, drukt de roest het beton weg en scheurt het.
Met de Schmidthamer meten we de hardheid van het beton. Door de hamer in te drukken spant een veer zich aan. De Schmidthamer meet de druksterkte van het beton via de terugslag van de hamer. We meten minimaal 9 keer en bepalen we de mediaan.

Ook doen we een akoestisch onderzoek. Daarbij onderzoeken we losse of hol klinkende delen in het beton door middel van afkloppen.

Laboratoriumonderzoek

De betonspecialist boort met een holle diamantboor aan de voorzijde van de balkonvloer.
boorkern boren in beton Rendon Advies
Zo kan onze bouwkundig specialist de hechtsterkte van de afwerklaag op de betonconstructie meten.

Bouwkundig medewerker meet de hechtsterkte van de afwerklaag op de betonconstructie. Rendon Advies
Daarna haalt hij de betonkern uit de constructie voor verder onderzoek in het laboratorium. We onderzoeken de samenstelling, volumieke massa, kwaliteit, porositeit en de aanwezigheid van scheurvorming.
Betonkern Handelskade Rotterdam Rendon Advies onderzoek betonschade
Natuurlijk worden de boorgaten door een deskundig betonreparateur hersteld.

Rekening houden met de weersinvloeden

De ijzeren rails staan heel de dag pal in de zon. Door de thermische expansie van deze rails kan het beton scheuren. Rendon Advies onderzoekt hoeveel uitzetvoegen er in de constructie zitten. We meten hoeveel ruimte het beton heeft om uit te zetten onder invloed van stijging van de temperatuur.

Analyse van de schade en advies voor herstel

Op basis van de visuele inspectie, de metingen en het laboratoriumonderzoek worden de geconstateerde gebreken geanalyseerd. De resultaten staan in een helder rapport. Er wordt een beschrijving gegeven van de huidige kwaliteit van de betonnen onderdelen en de wapening. Op basis van het onderzoek geven we aan hoeveel en welk herstel of onderhoud noodzakelijk is, inclusief een kostenraming. En, indien mogelijk, geven we alternatieve scenario’s voor de herstel- en onderhoudsmaatregelen.

Meer weten over Rendon Advies? Bij onze dienst Onderzoek & Advies vind je meer over onze expertise, onderzoekstechnieken, inspecties en referenties.