Hergebruik bij woningrenovatie in Leidschenveen

duurzaam renoveren, vastgoedonderhoud, Woningbouw en VvE's

We renoveren 70 woningen in Leidschenveen. Een bijzonder project, waarbij we een circulaire bril opzetten en sanitair, keukens en tegels hergebruiken. Voor onze projectleider Marcel Gorree is circulair werken iets nieuws en uitdagends.

Ook voor opdrachtgever Vidomes is de extra aandacht voor circulair renoveren interessant. En waar toezichthouder Peter Roland vooral inzoomt op de herbestemming van materialen en de daadwerkelijke milieu impact, is voor Marcel de samenwerking bij circulair renoveren erg belangrijk.

Pilot

Het project in Leidschenveen is voor Rendon en Vidomes een pilot. Samen willen we de milieu impact verkleinen. We onderzoeken, proberen en testen. Sanitair wordt hergebruikt door andere woningcorporaties via Gebruiktebouwmaterialen.com. Keukens worden gerecycled tot nieuwe keukens door Keller. En er worden cradle 2 cradle tegels van Mosa gebruikt.

Peter: “Als het lukt om het sanitair heel uit de woningen te verwijderen en ergens anders neer te zetten, dan twijfel ik niet over de winst. Het is goed om op deze manier samen aan tafel te gaan. Ook met het oog op de toekomst. Daarom zou ik circulariteit veel eerder in het proces willen oppakken, al in de uitvraag.”

“Want ook op het gebied van product advies is Rendon van meerwaarde. We werken bijvoorbeeld met standaard bestekken en uitgangspunten en willen daar graag een milieuvriendelijker alternatief naast leggen.”

Slim nadenken

Peter: “Wat tel je mee en wat niet? Het meten van de milieu impact van een renovatie is lastig. Uiteindelijk draait het om behoud van de natuur. Daarom vind ik dat herbestemming van materialen altijd potentie heeft. Het is wel belangrijk om slim na te denken over de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld met het oog op de extra transportbewegingen.”

Hij stelt dat het vanuit zijn positie lastig is de herbestemming van materialen te coördineren. Iets wat wij vaker horen van onze klanten.

“Milieu technische winst, daar draait het me om. Minder troep in de natuur.” Peter Roland, Vidomes

Rekening houden met

Marcel: “Circulair renoveren vraagt om een andere aanpak van het bouwproces. Je moet rekening houden met extra werkzaamheden tijdens de verschillende fases van het renovatieproces, zoals het oogsten, opslaan en afvoeren van de materialen voor hergebruik.”

“Om dit in goede banen te leiden, moeten alle partners al vanaf het plan actief betrokken worden. Dus ook de onderaannemers, leveranciers en partners voor hergebruik. En dat betekent iets voor de coördinatie en samenwerking binnen je team.”

“Onderhoud en renovatie is van origine al circulair. Want we slopen een woning niet, maar hergebruiken deze en verbeteren de kwaliteit en (energie-)prestaties.” Marcel Gorree

Op de foto: links Marcel Gorree van Rendon en rechts Peter Roland van Vidomes

Een mooie cirkel

Inmiddels is ook Barthel van Dinther aangeschoven. Hij is circulair expert bij Gebruiktebouwmaterialen.com. Zij zijn als partner betrokken bij dit project en zetten gebruikt sanitair opnieuw in.

“Mijn taak is om het vrijgekomen sanitair te inventariseren en vervolgens te herbestemmen. We hebben daarvoor vaste afspraken met woningcorporaties Brabant Wonen, Woonbedrijf, Trudo en Woonstad Rotterdam. Dat maakt voor dit project de cirkel extra mooi: de materialen gaan van woningcorporatie naar woningcorporatie.”

Hij vertelt dat de vraag naar gebruikt sanitair, vooral wastafels, groter is dan het aanbod. “Daarom is het geweldig dat Vidomes een grote partij gebruikte bouwmaterialen wil aanbieden. Wij denken vervolgens actief mee over opslag, planning en zo min mogelijk transportbewegingen.”

Kennis delen

Barthel: “Het is mooi dat Rendon zelf zo actief zoekt naar herbestemming van materialen. Je moet daarin volhardend zijn. Circulariteit is iets dat je zelf echt moet willen. Die motivatie zie ik bij Rendon en dat is gaaf.”

Bewoners voorop

Dat is ook waarom het project voor Peter zo bijzonder is. “Voor mij staan de bewoners altijd voorop en we doen graag wat extra’s. Dit keer is dat in de vorm van milieu-bewustwording. Het is leuk om met de bewoners in gesprek te gaan over duurzaamheid en hoe we dat aanpakken.”

Op de foto: werkplezier bij het project voor Vidomes

Vernieuwing

Marcel geniet het meeste van de vernieuwing. In het team, met de opdrachtgever en de andere partners. “We moeten continu schakelen en iedereen in dezelfde richting zien te krijgen. Het gaat om bewustwording, denken in mogelijkheden en vooruit kijken. Circulair renoveren houdt je alert en dat geeft energie. Bovendien leren we elke dag iets nieuws.”

Fijn dat onze duurzaamheidsmanager nauw betrokken is”, zegt Marcel. “Zij speelt een belangrijke rol bij elk circulair renovatieproces.”

Groener, slimmer én leuker

“Janneke van Bakel is op de hoogte van de nieuwste duurzame ontwikkelingen, werkt aan kennisoverdracht aan medewerkers en opdrachtgevers en zoekt de samenwerking met andere circulaire partijen. Zo maken we een project groener, slimmer én leuker.”

We doen thuis van alles, maar zo’n project op je werk is veel groter en gaat veel verder. Dat geeft ook weer energie om verder te denken.” Marcel Gorree

Meer weten

Lees meer over onze duurzame gedachte, dagelijks onderhoud en verduurzamen van woningen. Bekijk onze circulaire projecten. Of neem direct contact op.