Circulair verbouwen van KPN centrale in Venlo

duurzaam renoveren, interieurverbouwing, Kantoor en commercieel, schilderwerken, vastgoedonderhoud

We zijn enorm trots op onze 40-jarige samenwerking met KPN. Ook deze mooie opdracht, waarbij we technisch en bouwkundig vakmanschap optimaal combineren, werd ons gegund.

Van 1 naar 2

In Venlo blijft de centrale bestaan en wordt de technische ruimte flink verkleind. Het overblijvende deel van dit prachtige pand biedt ruimte voor een nieuwe gebruiker.

Om dat mogelijk te maken, creëren we een nieuwe entree en een trappenhuis over alle verdiepingen en treffen we de juiste (brandwerende) voorzieningen om het pand gereed te maken voor 2 gebruikers.

Het vizier op groen

Bij al onze projecten hebben we circulair renoveren in het vizier. Projectcoördinator Bart Brouwers: “Op dit project worden afvalstromen gereduceerd, bijvoorbeeld door hergebruik van computervloeren en dakpannen. Bovendien is een slimme, groene keus gemaakt voor Cradle to Cradle (C2C) gipsplaten.”

“Daarnaast ontstonden er door de renovatie gaten in het dak. Samen met KPN is besloten om gedegradeerd (en onbruikbaar) vrijgekomen materiaal in te zetten voor herstel van deze gaten. Hierdoor verminderen we afval afkomstig van pannen, panlatten en houten dakbeschot.”

Praktische oplossingen

“Bij bestaande bouw gaat het om praktische oplossingen. Want in de praktijk is het meestal toch net iets anders dan op tekening. Dat is niet erg, het maakt ons werk juist extra leuk. Een tweede uitdaging in Venlo is dat het werkterrein echt heel klein is. De centrale ligt midden tussen andere bebouwing aan een dichte binnenplaats.”

Aan de slag

“Ons werk in de techniekruimtes gebeurt onder speciale voorwaarden. Hier mag absoluut geen stof en water binnenkomen en er zijn beperkingen voor het gebruik van elektrisch gereedschap. Voor dit soort klussen komt onze kennis van werken in cleanrooms goed van pas”, vertelt Bart.

“We zorgen voor scheidingswanden en brandwerende voorzieningen, passen de entree en buitengevels aan, werken aan gietvloeren en tegels, en zorgen voor mooi timmerwerk en schilderwerk. Dat doen we met ons eigen Rendon-team en met onze vaste specialistische partners.”

Millimeterwerk

“Ook komt er een nieuwe verbinding tussen de drie verdiepingen. Na het sloopwerk van de diverse betonnen vloerdelen, wordt het dak opengemaakt. We hijsen de nieuwe stalen trap in delen met een kraan vanaf boven in de sparing. Dit is echt millimeterwerk. Heel gaaf als die trap er dan instaat na een dag passen en meten.”

“Daarna bouwen we de wandconstructie van het trappenhuis. Voor de koeling hebben we de volledige zolderverdieping aangepast. Hierbij zijn ook inlaatroosters voor de luchtcirculatie geplaatst. Deze hebben een hoogwaardige geluiddempende functie.”

Meer KPN: verbouwing Den Bosch

Begin 2020 verbouwden we de voormalige KPN-centrale in Den Bosch. In de kelder en op de begane grond ligt de technische ruimte. De koeling bevindt zich op de zolderverdieping. Daarom hebben we via een stalen spiltrap een verbinding gemaakt tussen deze twee ruimtes, is de zolderverdieping aangepast en een trappenhuis voor de toekomstige bewoners gerealiseerd.

Een flinke uitdaging is dat we moeten werken in een technische ruimte waar absoluut geen stof en water binnen mag komen en waar door de hoogwaardige techniek (ESD veilige ruimte) ook beperkingen voor het gebruik van elektrisch gereedschap zijn.

Meer KPN: verbouwing Maastricht

Eind 2020 startte de verbouwing van de KPN centrale in Maastricht. Het gaat om een herinrichting van een voormalig koetshuis. Het koetshuis zit vast aan de voormalige stadswallen van Maastricht naast de enige stadspoort in Maastricht en de oudste stadspoort van Nederland.

Onder het gebouw stroomt De Jeker. Voordat de werkzaamheden konden starten, was het daarom extra belangrijk om een uitgebreid onderzoek te doen naar de opbouw van de ondergrond boven deze rivier. Ook moest het project goedkeuring krijgen van de Gemeente (welstand) omdat we werken aan een beschermd stadszicht en hebben we te maken met Flora en Fauna eisen.

Meer weten

Lees meer over onze duurzame gedachte, een interne verbouwing, brandwerende voorzieningen, schilderwerk of vloercoating. Of neem direct contact op met vestiging Eindhoven.