400 daken vervangen en isoleren in Helmond

duurzaam renoveren, schilrenovatie, vastgoedonderhoud, Woningbouw en VvE's

Ons project in de Vogelbuurt gaat door in 2023.

In Helmond vervangen en isoleren we 400 daken. Het is een project van ongeveer 2,5 jaar dat doorloopt tot 2023. Het project wordt uitgevoerd door 3 partners: Rendon, Ballast Nedam Zuid en elk groep.

We verdelen de taken onderling en vullen elkaar aan waar mogelijk. Samen met de bewonersconsulent van elk, startte onze uitvoerder Tim van Loon met de opnames. Bij een opname vertelt Tim bewoners altijd hoe een dag eruitziet als het dak vervangen wordt. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.

De dag van een dakvervanging

Tim: “Op de dag van de dakvervanging bel ik om 7.30 uur aan bij de bewoners en dan ga ik de rookgasafvoer op het dak loskoppelen. Vanaf dat moment hebben bewoners een tijdje geen warm water en geen verwarming.

Vervolgens verwijderen we de dakpannen. Voor de verwijdering van het asbest spannen we om 8.30 uur een lintje voor het huis. Zolang we met de asbestverwijdering bezig zijn, mag een bewoner het huis niet in of uit. Bewoners mogen wel binnen blijven, maar moeten er dan rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld niet om 12 uur de kinderen van school kunnen gaan halen. Rond 12.00 uur is de asbestverwijdering wel klaar, maar heel precies kunnen we dat niet zeggen.

In de middag komen de geïsoleerde dakplaten op het dak en daarna de nieuwe dakpannen. We vervangen ook de regenpijp en de dakgoten. Aan het einde van de dag plaatsen we de rookgasafvoer terug en dan kunnen de bewoners weer hun leven van alledag leiden. De dagen erna zijn we dan alleen nog even bezig met de afwerking, zoals het aftimmeren van het dakraam.”

Energiebesparing

Na de dakvervanging zitten de bewoners er weer warmpjes bij. Door de vernieuwde isolatie blijft het in de woning beter warm in de winter en koel in de zomer. Daardoor hoeft de cv minder hard te werken en dat scheelt een stuk in het energieverbruik, en dus in de portemonnee. In de modelwoning in de Vogelbuurt kunnen bewoners terecht voor informatie en antwoorden op hun vragen.

Ook koopwoningen

Ook eigenaren van woningen in de buurt krijgen de gelegenheid om hun dak te laten vervangen: zij ontvangen een brief met een prijsindicatie en als ze interesse hebben, volgt een afspraak met een van de partners om alles door te nemen. Voor huurders is deze woningverbetering overigens zonder huurverhoging.