Opleiding tot betonreparateur houdt branche in stand

William van Lissum is directeur Projecten bij Rendon. Daarnaast is hij voorzitter van de stichting Opleiding tot Betonreparatie Specialist (OtBS) en vertegenwoordigt hij Rendon binnen de Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR). Zowel bij de OtBS als de VBR zoeken betonreparatiespecialisten elkaar op. Zij werken samen, delen kennis, innoveren en versterken elkaar.

Vanuit deze contacten werd William gevraagd voor een interview. Hij vertelt over het belang van opleiding voor de jonge garde betonreparateurs. ‘Mede dankzij de inspanningen van de leerbedrijven wordt het vak doorgegeven aan een nieuwe generatie. Door bbl-leerlingen in huis op te leiden, kunnen zij de continuïteit van de kwaliteit waarborgen. Dit is van essentieel belang voor de toekomst van de betonreparatiebranche.’

Opleiding tot betonreparateur

Via het ROC Nieuwegein kunnen leerlingen een bbl-opleiding op niveau 2 en 3 volgen tot betonreparateur. “Deze erkende mbo-opleiding leidt elke jaar gemiddeld zo’n 35 leerlingen op. Het is een nichemarkt, omdat het werk van een betonreparateur heel specialistisch is. Sommige leerlingen hebben een vooropleiding op het mbo genoten. Anderen doen een toets om te zien of ze mbo-denkniveau hebben. Ook zij kunnen instromen in de opleiding.”

Specialiseren

De opleiding duurt anderhalf tot twee jaar. Leerlingen gaan in die tijd gemiddeld één dag per week naar school. De andere vier dagen werken ze bij een leerbedrijf. “Als OtBS promoten we de opleiding voor betonreparatie en zijn we een intermediair tussen de markt en het ROC.”

(Betonreparatie)bedrijven kunnen lid worden van de OtBS: inmiddels hebben 32 bedrijven zich aangesloten. “De meeste leerlingen komen vanuit die leerbedrijven naar de opleiding. Ze werken al bij het bedrijf en willen zich verder specialiseren. Dat is uiteraard geen verplichting. Ze kunnen zich ook via het ROC aanmelden voor de opleiding. Dan zoeken wij als OtBS een stageplaats voor ze.”

Kennis en skills op peil

Bbl-leerlingen begeleiden kost tijd en aandacht. Maar het levert bedrijven ook veel op, zegt Van Lissum. “Op deze manier blijft het vakmanschap bestaan. Naast de praktijkkennis die de leerling opdoet in het leerbedrijf, blijft de theoretische kennis ook op niveau.”

“Bedrijven met de BRL3201-certificering mogen enkel en alleen betonreparaties uitvoeren met gediplomeerde betonreparateurs. “Het is een kwaliteits­waarborg voor vakmensen.” Erkende betonreparateurs moeten elk jaar proeven uitvoeren om te laten zien dat hun kennis en skills op peil zijn. “Aan de BRL3201 zit de CUR-aanbeveling 118 gekoppeld, die een keuringsplan voorschrijft waarin de uit te voeren beproevingen zijn omschreven. Enkele hiervan zijn het onderzoek naar verdichtingsgraad, hechtsterkte en druksterkte van uitgevoerde beton­reparaties.”

Kwaliteit waarborgen

Van Lissum is naast voorzitter van de OtBS ook Directeur Projecten bij Rendon. “Wij hebben nu zelf twee bbl-leerlingen van de opleiding betonreparateur binnen ons bedrijf. Vaak zien we dat de leerlingen na hun diploma bij ons blijven werken. Omdat wij als Rendon gecertificeerd zijn, mogen we technische en constructieve reparaties uitvoeren. Als bedrijf dienen we te blijven voldoen aan de gestelde eisen om ons werk volgens de richtlijnen uit te voeren. Door bbl-leerlingen in huis op te leiden, kunnen we de continuïteit van de kwaliteit waarborgen. Dit is van essentieel belang voor de toekomst van de betonreparatie­branche!”

Jij als betonreparateur bij Rendon in Werkendam of Eindhoven?

Werk je graag buiten? Draai jij je hand niet om voor een uitdagende betonklus? Is een uitvoerende rol jou op het lijf geschreven? En heb je minimaal niveau 3 in ’t vak? Dan ben jij de betonreparateur die wij zoeken.

Lees het hele interview in het magazine van Vogel BV (pagina 8).