In gesprek met uitvoerder Patrick over veilig werken: ‘Ik ben gewoon voorzichtig’
Patrick Heijmans werkt nu zeven jaar bij Rendon als uitvoerder. Hij werkt voornamelijk aan het verduurzamen van woningen. Daarbij zijn de bewoners bijna altijd in hun woning aanwezig.
Hoe belangrijk is veiligheid op het werk voor jou?
“Veiligheid staat voor mij op de eerste plaats. Wanneer ik op de bouwplaats ben, begin ik altijd met een veiligheidscheck, de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). De naam zegt het al: het is een korte beoordeling van eventuele risico’s, net voordat je begint met het werk. De LMRA bestaat uit 8 vragen. Als geheugensteuntje krijgen we deze vragen op een pasje dat makkelijk in je portemonnee of achter je telefoon past. Als uitvoerder kijk ik ook extra naar de veiligheidsrisico’s voor onze vakmensen en bewoners tijdens het werk.”
Je werkt veel met onderaannemers. Is dit anders dan wanneer je met je eigen collega’s op een project staat?
“Dat is zeker anders. We werken alleen met onderaannemers die een VCA-certificaat hebben. Dit betekent dat hun vakmensen kennis hebben van de risico’s op de werkvloer én regelmatig bijeenkomsten over veiligheid volgen. Die bijeenkomsten heten toolbox meetings.”
“Als ik het idee heb dat iemand kennis mist, bel ik de onderaannemer en adviseer ik om een toolbox bijeenkomst te organiseren. Voor personeel in dienst bij Rendon ben ik verantwoordelijk voor het veiligheidsbewustzijn en de toolbox meetings. Ook vaste zzp’ers of inleners nodigen we daar regelmatig voor uit. Want ook al zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun kennis over veiligheid, we bespreken ook project gerelateerde veiligheidsrisico’s. En die zijn voor iedereen belangrijk.”
Waar loop je soms tegenaan wanneer het gaat over veilig werken op de werkvloer?
“Onveilige situaties ontstaan vaak doordat er (te) snel gewerkt wordt. Er is dan minder aandacht voor veiligheid.”
“Voordat een project start, vraag ik het hele team van vaklieden om te letten op veilig werken. Als iemand ziet dat er onveilig gewerkt wordt, spreken we elkaar daarop aan. Bijvoorbeeld over het dragen van een veiligheidsbril of handschoenen.”
“Meestal werkt het prima om er samen even over te praten. Soms is een extra waarschuwing nodig. In totaal geef ik drie waarschuwingen. Als iemand dan nog steeds niet luistert, vraag ik hem of haar om de bouwplaats te verlaten. Gelukkig gebeurt dit zelden!”
Bij veel projecten werk je in woningen waar de bewoners aanwezig zijn en hun dagelijkse leven leiden. Hoe zorg je voor de veiligheid van de bewoners?
“Bij elk project bekijken we welke overlast ons werk kan veroorzaken en wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn. Om bewoners zo goed mogelijk te informeren, zoeken we vroeg contact met hen. Dit doen we bijvoorbeeld via bewonersbrieven of een bijeenkomst. We komen ook altijd bij de mensen thuis om het werk te bespreken. We vragen dan of er iets is waar we extra rekening mee moeten houden. Denk aan een baby in huis of iemand met een beperking.”
“Als we geluidsoverlast veroorzaken, delen we bijvoorbeeld ook oordopjes uit. Zodat bewoners hun gehoor kunnen beschermen. En als de glaszetter oud glas verwijdert, adviseren we bewoners om hun gordijnen eraf te halen omdat er glassplinters kunnen loskomen.”
Wat wil je anderen meegeven over veilig werken?
“Mijn loopbaan begon ik als timmerman. Veilig werken vond ik toen al erg belangrijk. Soms vroegen mensen: ‘Ben je bang?’ Mijn antwoord was altijd: ‘Nee, ik ben gewoon voorzichtig.’ En zo zou iedereen veilig werken moeten zien.”