Het belang van een schone dakgoot en regenpijp

Het is bijna herfst! Het seizoen waarin de bladeren rood en oranje kleuren, van de bomen waaien en… in je dakgoot vallen. Waarom is het zo belangrijk om je dakgoot schoon en bladvrij te houden?

Waarom zijn een schone dakgoot en regenpijp belangrijk?

  1. Om waterschade te voorkomen.

Afgevallen bladeren en takjes zorgen er voor dat je dakgoot en regenpijp verstopt raken. Het regenwater kan niet goed weglopen en stroomt over de rand als een watergordijn.

  1. Zodat dakgoten en regenpijpen langer meegaan.

Ophopend vuil kan zwaar worden en je dakgoot of regenpijp beschadigen. Een slecht onderhouden dakgoot kan zelfs bezwijken. Regelmatig onderhoud zorgt dat je dakgoot en regenpijp langer meegaan en veilig zijn om onderdoor te lopen.

  1. Om schade aan je woning te voorkomen.

Door verstopping loopt er water over je gevels. Hierdoor kunnen er schimmels en vochtplekken op de muren ontstaan. Bij een houten gevelbekleding kan het leiden tot houtrot. En komt er water onder het dakbeschot terecht, dan kun je zelfs lekkages in huis krijgen.

Hoe houd je je dakgoot en regenpijp schoon?

  1. Door deze regelmatig te controleren.
    Controleer je dakgoten en regenpijpen minstens twee keer per jaar, het liefst tijdens de lente en herfst. Inspecteer op scheuren of gaten. Ontdek je een scheurtje? Met een waterdichte kit kun je kun je kleine beschadigingen vaak makkelijk repareren.
  2. Door deze schoon te maken.

Hoe? Gebruik handschoenen en een schepje om bladeren, takjes en ander vuil te verwijderen. Spoel daarna de dakgoot en regenpijp door met een tuinslang.

  1. Door je dakgoten te beschermen.

Overweeg bladroosters te installeren of doe gaas over je dakgoten. Deze voorkomen dat groot vuil in de goot komt, maar laten wel water door.

  1. Door de regenpijp door te spoelen.

Als je vermoedt dat je regenpijp verstopt is, probeer deze dan door te spoelen met een tuinslang. Is de regenpijp verstopt? Gebruik dan speciale borstels of een ontstoppingsveer om hem te ontstoppen.

Voor Maasdelta Groep vervingen we onlangs 228 dakkapellen van 135 woningen. Doordat de bewoners de dakgoten niet goed konden schoonmaken, ontstonden er in sommige woningen lekkages. Dankzij de nieuwe dakkapellen zijn deze lekkages verholpen en kunnen bewoners hun goot gemakkelijker schoonhouden. Meer lezen over dit project? Klik dan hier.