Energieneutrale bouwkeet voor 3 bouwpartners

Duurzaam denken en doen wordt steeds belangrijker in ons werk van vandaag. Vooral in de uitvoering is veel ‘winst’ te behalen. Daarom betrekken we onze collega’s en nodigen ze uit om hun ideeën te delen.

Pilot voor Woonpartners

Eén van die ideeën kwam van collega Patrick Heijmans. Hij opperde het gebruik van een energieneutrale bouwkeet. Zijn idee werd opgepakt door onze duurzaamheidsmanager en voilà: sinds de bouwvak 2022 staat er een proefmodel op ons project voor Woonpartners in Helmond.

Volledig zelfvoorzienend

“Wat deze pilot nog specialer maakt, is dat we met alle drie de bouwpartners geïnvesteerd hebben in de aanschaf”, zegt Frank Wolfs. Onder zijn supervisie wordt de pilot in Helmond gedraaid.

“Het doel is dat de keet volledig zelfvoorzienend is. Dus dat de vier zonnepanelen op het dak en de kleine accu voor opslag voldoende energie geven voor de ledverlichting, verwarming, ventilatie en de werking van apparaten, zoals een koffiezetapparaat, koelkast en computers. Ook hebben we geïnvesteerd in een aantal fietsen. Hiermee voorkomen we verkeer in de wijk en het werkt prima om kleine klussen op de fiets te doen!”

Testen en verbeteren

“We zijn alert op verbeteringen. Dankzij de pilot weten we nu dat de opbrengst van de zonnepanelen in de winter te laag is. Daardoor was de keet niet (meer) zelfvoorzienend. Nu zijn we weer aan het testen met mooier weer en dat gaat goed.”

“Samen met de leverancier denken we na over de gebruiksvriendelijkheid en optimaal gebruik van de opgewekte energie. Op basis van onze bevindingen kunnen zij aan de tekentafel de engineering verder verfijnen.”

CO2-neutrale bouwkeet

Janneke van Bakel, duurzaamheidsmanager: “Het is mooi dat we deelnemen aan deze innovatie. We willen toe naar CO2-neutrale bouwplaatsen en daar draagt deze pilot aan bij. Want de wens is uiteraard om in de toekomst op meer projecten een energieneutrale bouwkeet in te zetten.”