Een dag met Patrick projectcoördinator bij EPO

The New Main, het hoofdgebouw van het European Patent Office (*EPO), kun je haast niet missen wanneer je langs de A4 bij Rijswijk rijdt. In deze indrukwekkende toren (85000 m2), ontworpen en gehuld met een glazen gevel, werkt Patrick van Keulen als projectcoördinator. Hoe ervaart hij het werk op deze imposante plek?

“Als projectcoördinator ben ik de spin in het web. Ik heb veel contact met de klant, collega’s, onderaannemers en leveranciers. Ik krijg veel vrijheid om projecten te coördineren en om nieuwe processen te integreren in mijn operatie. Daardoor voelt het soms alsof ik als projectcoördinator mijn eigen toko run. Dat vind ik erg fijn!”

7.00 uur – “Terwijl mijn laptop opstart, haal ik een kop koffie. Bij het koffieapparaat maak ik (soms in het Engels) een praatje met één van de collega’s van EPO. Omdat ik 40 uur in de week op de locatie in Rijswijk ben, voelen deze mensen – net als de collega’s van Rendon – echt als collega’s voor mij.”

8.00 uur – “Ik vertel de glazenwassers welke ramen ze moeten wassen. Ondertussen komen de onderaannemers binnengelopen. Ook hen zet ik aan het werk. In de parkeergarage gaat een stratenmaker aan de slag met het renoveren van de vloer. Timmermannen beginnen met het maken van nieuwe opslagruimtes. En schilders pakken de kozijnen aan. Ze worden nagekeken op houtrot en krijgen een schilderbeurt. Mijn taak is ervoor zorgen dat de mannen aan het werk kunnen en dat het werk volgens plan verloopt.”

9.00 uur –  “De opdrachtgever komt op mijn kantoor langs voor een praatje. Samen bespreken we de planning voor vandaag. Vervolgens maken we een rondje door het pand. We kijken of er onderhoudswerk gedaan moet worden. Dus of er potentiële lekkages zijn, of de plafonds nog goed zijn en of het straatwerk nog netjes ligt.”

13.00 uur – “Wanneer ik mijn boterhammen opgegeten heb, duik ik achter mijn computer. Als projectcoördinator ben ik ook verantwoordelijk voor het oplossen van kleine klussen die werknemers van EPO via de servicelijn melden. Wanneer een raam of deur niet goed sluit, bijvoorbeeld, zorg ik dat er een timmerman langskomt die het probleem oplost. En wanneer een ticket afgehandeld is, laat ik dit via de mail weten (vaak in het Engels).”

14.15 uur – “Plotseling belt de opdrachtgever. Er is een lekkage aan een hemelwaterafvoer en hij vraagt of ik deze kan oplossen. Dit soort gebeurtenissen komen altijd onverwachts. En dat maakt mijn werk leuk! Want daardoor is geen dag hetzelfde. Bovendien vind ik het een uitdaging om problemen zoals deze snel op te lossen. Ik bel direct de installateur.”

15.20 uur – “De installateur kon gelukkig snel langskomen. Binnen een mum van tijd heeft hij het probleem opgelost. Ik kruip weer achter mijn computer en ga verder met een rapportage van een kleine inspectie die ik gisteren deed. (Grote inspecties besteden we uit.) In het pand hebben we verschillende vergaderruimten. Tussen deze ruimtes in hebben we beweegbare wanden. Bij één van die wanden keek ik of alles goed werkte. Dit rapporteer ik.”

“Eigenlijk probeer ik altijd het laatste uurtje van de werkdag te gebruiken voor administratieve werkzaamheden. Naast rapportages maken, verstuur ik dan offertes en schrijf ik prestatiebonnen uit, zodat de onderaannemers hun facturen kunnen inleveren.”

16.10 uur – “Mijn werkdag zit erop. Ik heb weer een fijne dag gehad. We hadden veel mensen over de vloer die werkten aan verschillende projecten in en rondom het hoofdgebouw. Uitvoerende werknemers stimuleren het beste uit hun werk te halen, geeft me de meeste energie!”

Patrick maakt binnenkort de stap naar projectleider. Dit betekent dat zijn functie van projectcoördinator vrijkomt. Heb je interesse in deze rol? Solliciteer door je motivatiebrief te sturen naar hrm@rendon.nl t.a.v. Carina van der Tuijn. Liever eerst de vacaturetekst bekijken? Klik dan hier!

*EPO beoordeelt Europese patentaanvragen en huisvest zo’n 3.500 vertegenwoordigers uit alle landen van de Europese Gemeenschap. Meer dan 10 jaar is de Rendon Onderhoudsgroep de vaste partner van het EPO voor al het bouwkundige onderhoud aan hun gebouwen en op hun terrein.