Bewust Veilig | Werk veilig of werk niet

Wij werken vandaag Bewust Veilig. Bart Kruyning, directeur Rendon: “Werk veilig of werk niet.” Speciaal voor deze dag plannen we extra werkplekinspecties door heel Nederland. We gaan in gesprek over veilig werken. Want als een werkplek niet voldoet aan de gestelde eisen, is het oké om te kiezen voor je eigen veiligheid!

Wat doen wij op 16 maart?

Aan de hand van werkplekinspecties controleren we onze werkplek:

  • Is de werkplek schoon en veilig?
  • Hoe is de bereikbaarheid van de werkplek?
  • Zijn er voldoende veilige vluchtroutes?
  • Gebeurt afvalverwerking op de juiste manier?
  • Is er struikelgevaar?
  • Werk je op de bouwplaats met de juiste PBM’s (Persoonlijke Beschermings Middelen)?
  • Werk je op kantoor volgens ergonomische richtlijnen?

Hoe veilig is jouw werkplek?

We dagen onze medewerkers uit om een foto van hun veilige werkplek te maken en de winnaar krijgt een cadeau!

Bewust Veilig

Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra en UNETO-VNI organiseert op 16 maart 2018 voor de tweede keer de Bewust Veilig dag. Vorig jaar stonden 125 Bouwbedrijven op meer dan 2.000 verschillende werklocaties stil bij de veiligheid op de werkvloer. Uiteraard doet Rendon mee.

Bewust van mogelijke risico’s

Veilig en gezond werken is een verantwoordelijkheid van iedereen! Want we willen allemaal aan het einde van de werkdag gezond en veilig naar huis plus aan het eind van onze loopbaan gezond en fit met pensioen gaan. Of je nu uitvoerder, timmerman, administratief medewerkster, betonreparateur of directeur bent; het is belangrijk dat je bewust bent van de mogelijke risico’s. Daarom zijn we samen verantwoordelijk voor veilige arbeidsomstandigheden. Op een project, op de bouwplaats of op kantoor.

Elkaar helpen veilig te werken

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat de bouw hoog scoort in de ranglijsten van onveilige sectoren.  Vallen van hoogte, onveilig werken met machines en gereedschap én problematische communicatie komen nog te vaak voor. Daarin moet verandering komen! We streven ernaar het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Veilig werken is binnen Rendon een continu punt van aandacht. We melden bijna-ongeval altijd en zijn alert op mensen die de regels op de bouwplaats niet volgen. We spreken elkaar aan op gedrag.

20 bouwdoden in 2017

Wij zijn getroffen door het verhaal van Haiko, één van de twintig bouwdoden van 2017. Bouwvakkers sterven, anders dan politici, popsterren of mariniers, vaak in volstrekte anonimiteit. Ter gelegenheid van de tweede veiligheidsdag in de bouw vrijdag geeft Cobouw één van hen een gezicht. Dit is het verhaal van Haiko Steenhuis (21), een ambitieuze timmerman die in 2017 om het leven kwam op een bouwplaats in Groningen. “We zouden over zes dagen trouwen.”

Lees zijn verhaal.

Bewust Veilig Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra en UNETO-VNI