Bibliotheek Stadsplein Gemeente Capelle aan den IJssel

Overheid en maatschappelijk, vastgoedonderhoud

In het hart van Capelle geven onze vakmannen de grote gemeentebibliotheek een compleet nieuwe inrichting. Van één grote bibliotheekruimte, maakt Rendon drie aparte units. In de voormalige bibliotheek komen vier nieuwe ‘bewoners’: de Rabobank, een fitness ruimte, de Kunstuitleen en de stichting Taalcoaching Capelle.

PROJECT IN BEELD

Hoge eisen voor veiligheid en geluid

De nieuwe bewoners van het pand verschillen qua dienstverlening. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over veiligheid en geluidsdichtheid. In samenwerking met BOAG (bureau voor advies en management over huisvesting en gebiedsontwikkeling) is gekozen voor de juiste wanden. Voor de fitnessschool plaatsten onze vakmannen een dubbel geïsoleerde geluidsdichte wand, bij de Rabobank een inbraak werende wand. Voor de bibliotheek plaatsten we een brandinstallatie.

Flinke verandering

Directeur van de bibliotheek, Conny Reijngoudt: “Onze ruimte ging van 2.350 vierkante meter naar 1.490 vierkante meter. Een fors verschil. We gingen nadenken over wat voor bibliotheek we willen zijn. We moesten niet alleen iets anders doen met de ruimte, maar we hadden ook de kans om de functie van de bibliotheek anders neer te zetten. Mensen zien de bibliotheek als een plek waar je boeken kunt lenen. Maar het is meer.”

Trots op eindresultaat

Trots vertelt ze over het eindresultaat: “Ruim opgezet, een glimmende houten vloer, lange wanden vol met boeken en moderne zithoeken met tafels, stoelen en chesterfield banken… In de nieuwe ruimte zijn veel plekken om rustig een boek te lezen, een kop koffie te drinken of te studeren. Overal staan tafels met stoeltjes. Én het grote voordeel: bij elke tafel is een stopcontact. Het gaat hier om de ontwikkeling van mensen. Om kennis. Die doe je op door de boeken, kranten en tijdschriften, maar ook door ontmoetingen, cursussen en gesprekken”.


Foto Frank de Roo

Warm welkom voor nieuwe bewoners

In het pand aan het Stadsplein komen behalve de bibliotheek en een horecagelegenheid ook de Rabobank, een fitnesscentrum, de Kunstuitleen en de stichting Taalcoaching Capelle. In de bieb zijn cursusruimtes waar ook andere organisaties van gebruik kunnen maken. “Het moet de huiskamer worden van de stad, de place to be. Iedereen is welkom. Jong en oud en alle nationaliteiten.”

Lees het artikel over de nieuwe bieb in Capelle.