Rendon renoveert monumentale Citroëngarages in Amsterdam

betonrenovatie en -onderhoud, Kantoor en commercieel

Supertrots zijn onze vakmannen op de renovatie aan de iconische Citroëngarages aan het Stadionplein in Amsterdam. De verbouwing staat symbool voor de revitalisering van het hele gebied onder de nieuwe naam ‘The Olympic Amsterdam’.

PROJECT IN BEELD

Onder de naam ‘The Olympic Amsterdam’ herontwikkelt vastgoedvermogensbeheer Bouwinvest de voormalige Citroëngebouwen. Rendon is verantwoordelijk voor de betonrenovatie. In opdracht van Lokhorst Bouw & Ontwikkeling is Rendon verantwoordelijk voor de betonrenovatie.

Betonschade en herstelplan

Na de sloopfase inventariseerden onze betonspecialisten al het beton op betonschade. Op basis daarvan werd een gedetailleerd herstelplan opgesteld zodat de draagconstructie van het gebouw voor de komende decennia weer als nieuw functioneert.

Betonkwaliteit

Opvallend was de structurele schade rondom de stalen kozijnen door grindnesten en een lage betonkwaliteit. Ruim 700 meter wanden en kolommen zijn opnieuw aangestort of handmatig hersteld. Het betonnen skelet, dat de basis vormt voor dit markante gebouw, is daarmee volledig hersteld en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Vakmanschap

Peter Nuiten, voorheen technisch directeur Rendon: “Deze renovatie toont aan dat het slopen van verouderde gebouwen ten behoeve van vervangende nieuwbouw niet altijd de beste en meest gewenste oplossing hoeft te zijn. We zijn er trots op dat dit stukje uniek Amsterdam behouden is gebleven en dat wij daar een constructieve bijdrage aan mochten leveren.”

Iconische Citroëngebouwen opgenomen in Olympisch plan

Architect Jan Wils ontwierp in Amsterdam-Zuid het Olympisch Stadion (1928), de Garage Citroën – Zuid (1931, 10.100m²) en de Tweede Citroëngarage – Noord (1962, 15.500 m²). Oorspronkelijk waren de Citroëngebouwen geen onderdeel van Berlages ‘Plan Zuid’, desondanks werd het toch één van de laatste bouwprojecten ‘binnen’ het plan. Sinds de bouw is er het nodige van binnen en buiten veranderd, waarbij het wit van de façades voor de meeste voorbijgangers opvalt.

Behoud historisch karakter

Bas Jochims, Hoofd Asset Management Kantoren Bouwinvest: “Met deze herontwikkeling behouden we het historisch karakter van de Citroëngarages. Deze twee iconische gebouwen vormen straks het middelpunt van het gebied rondom het Stadionplein, ofwel The Olympic Amsterdam. Het wordt een nieuwe bestemming voor Amsterdam: een plek waar je graag regelmatig naartoe gaat om te wonen, werken, winkelen, sporten, feesten en ontspannen.”
Bron: Bouwinvest

Bekijk onze diensten.