Brainstorm met aandeelhouder, collega’s en CNG over CO2-uitstoot

Omdat we ons certificaat op de CO2-prestatieladder willen behouden, moeten we naast onze directe CO2-uitstoot ook de indirecte uitstoot (scope 3) monitoren.

Dat wil zeggen: alle CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door onze leveranciers (en de leveranciers van deze leveranciers) bij het produceren van de materialen die wij gebruiken op projecten en kantoor.

Best een ingewikkelde uitdaging!

Brainstorm met VADO, BKL, Rols en CNG over CO2-uitstoot

Een paar weken geleden stapten onze duurzaamheidsconsultants bij het kantoor van onze aandeelhouder VADO binnen voor een brainstorm over de CO2-uitstoot bij Vado, Rendon, BKL en Rols. Zij kregen daarbij hulp van de Climate Neutral Group.

Scope 1 en 2 vastgelegd via Smarttrackers

Aan deze brainstorm ging flink wat voorwerk vooraf. De 4 betrokken bedrijven moesten de CO2-uitstoot in scope 1 en 2 (op projecten en kantoren en door eigen medewerkers) vastleggen in het programma Smarttrackers.

Het programma laat zien hoe de CO2-uitstoot is verdeeld. Bij ons is de allergrootste uitstootbron het wagenpark.

Het geeft enorm veel inzicht en kennis om van elkaar te zien wat de grootste uitstootbronnen per bedrijf zijn. Ook de verschillen in CO2-uitstoot tussen maak- en onderhoudsbedrijven worden erg duidelijk. Wij rijden bijvoorbeeld meer, maar zij verbruiken meer energie in de productiehal.

Resultaat brainstorm over scope 3

Tijdens de brainstorm onderzochten we alle onderdelen die we in scope 3 moeten meten en dachten we na over de mogelijke reductiemaatregelen voor deze onderdelen.

Het is erg motiverend om te ervaren hoe actief onze aandeelhouder bezig is met verduurzamen.

Nu gaan we aan de slag met het monitoren van scope 3 en dan volgt tot slot de implementatie van CO2-besparende maatregelen natuurlijk!